Naslovna > Automobili > Porsche > 918 > Konceptom slave 75. godišnjicu kompanije

Porsche Vision 357

Konceptom slave 75. godišnjicu kompanije

Porsche je izgradio automobil na tehnološkoj platformi 718 Cayman GT4 RS, dajući konceptu njegov atmosferski 4,0-litarski šestocilindarski agregat koji proizvodi 500 KS...

Porsche će 2023. proslaviti svoju 75. godišnjicu, od kada je prvi model kompanije, 356, stigao u junu 1948. godine. Proizvođač automobila odaje počast svojoj prošlosti novim konceptom Vision 357 na kom je radio Stil Porsche tim. „Konceptni automobil je pokušaj da se kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost sa koherentnošću“, rekao je Michael Mauer, potpredsjednik Style Porsche-a. 357 usvaja originalne proporcije, dok sadrži detalje koji gledaju u budućnost.

 

 

 


Jedna od najuočljivijih stvari u vezi sa konceptom je njegova uglađenost. Nema kvaka na vratima – dizajneri su ih sakrili u zadnje bočno staklo. Kamere zamjenjuju tradicionalne bočne retrovizore, a naprijed i pozadi, Porsche skriva svjetla iza perforacija na panelima karoserije, integrišući treće svjetlo kočnice u motiv zadnje maske. Rani 356-i su imali podijeljeno vjetrobransko staklo sa šipkom u sredini. Iako sličan detalj nije prisutan na Vision 357, Porsche se poigrao staklom koncepta, omotavši ga oko crnih A-stubova kako bi ujedinio tri elementa prozora u jedan komad da izgleda kao vizir kacige.

 


Porsche je lakirao eksterijer Ice Grey Metallic-om koji pokriva većinu automobila i Grivola Grey Metallic-om koji naglašava prednji branik. Velike „75“ naljepnice krase vrata i haubu, dok su suptilne „357“ naljepnice smještene na prednjim krilima/branicima i zadnjoj maski. Kompanija je čak označila i otvore za vazduh na zadnjim bočnim prozorima naljepnicama „Vazduh“ i strelicama koje pokazuju na ulaze. 357 izbacuje izduvne gasove kroz izduvne cijevi od titanijuma plavkastog izgleda koje imaju keramičku unutrašnjost.

 


Javnost će imati priliku da vidi koncept na specijalnoj izložbi u Berlinu povodom 75 godina Porsche sportskih automobila. Izložba na Drive Forumu Volkswagen grupe otvara se 27. januara i traje do sredine februara, a Porsche planira predstaviti koncept na drugim međunarodnim događajima tokom cijele godine.

Datum objave: 26/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook