Naslovna > Auto moto sport > Le Mansa spremna za preokret

Toyota

Le Mansa spremna za preokret

Od naredne godine u Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti (WEC) stiže nova klasa LMH (Le Mans Hypercar). Ono što se ovim potezom može očekivati, jeste da će u istoriju poslati preostale prototipe iz najsnažnije klase LMP1, potvrdila je FIA...

 

Nakon povlačenja Audija i Porschea, u najsnažnijoj klasi (LMP1) ostao je samo tim Toyote koji se u posljednja dva izdanja Le Mansa za pobjedu u generalnom poretku faktički trkao samo protiv sebe. Tako da je I bilo krajnje vrijeme da se dese promjene, koje će malo uzburkati dešavanja na “uzavrelom” terenu.

 

Nekoliko tvorničkih timova bilo je zaduženo za uzbuđenje u trkama izdržljivosti. Najpoznatija takva trka je 24 sata Le Mansa, koja se održava od 2018.godine. Tako su automobili tvorničkih timova ranije nastupali u slabijoj klasi LM GTE Pro. Međutim, dolaskom nove klase LMH, koja će naslijediti preskupu klasu LMP1, uzbuđenje bi se trebalo vratiti i među proizvođače automobila i njihove tvorničke timove, kojima je glavni cilj pobjeda u generalnom poretku.

 

Klasa LMH u WEC (World Endurance Championship) ulazi od naredne godine, a svoje trkaće automobile najavili su iz Aston Martina, Toyote, Peugeota, McLarena, Lamborghinija, Koenigsegga. Obaveza svih proizvođača koji se žele okušati u trkama izdržljivosti (primarno na 24 sata Le Mansa) je proizvodnja minimalno 20 primjeraka istog automobila koji će se moći registrovati i koristiti na javnim cestama.

Datum objave: 11/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook