Naslovna > Automobili > Lexus > ES > Lexus predstavio ES
FOTO GALERIJA (10)

New York Auto Show

Lexus predstavio ES

Na Lexusovom izložbenom prosotru u New Yorku zvanično je osvanuo novi ES, koji se izgledom distancirao od prethodne generacije i evoluirao u prilično lijep automobil

Ko bi rekao da ćemo Lexusovom ES-u dati prefiks prelijep automobil, no vremena se mijenjaju, pa se evo i to dešava. Zaista je Lexus sve prisutne u New Yorku iznenadio novim ES-om, koji je dizajnom i izgledom evaluirao i sad se s pravom za njega može reći da je jedan od ljepših modela u gami ovog proizvođača.

 

Automobil je postao izuzetno lijep sedan i drugi proizvođači bi ga vjerovatno nazvali „četverovratni coupe“, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Nema sumnje da novi ES slijedi dizajnerski jezik novog GS-a, pa sve linije djeluju skladnije i „čistije“.  Dimenzije novog ES-a su malo veće u odnosu na prethodnika, pa je dužina  4895 mm, širin 1821 mm, visina 1450 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2819 mm. Prema zvaničnom saopštenju iz kompanije, novi model u unutrašnjosti nudi osjetnije više prostora za noge na prednjim sjedištima.  Unutrašnjost je u potpunosti promjenjena  i nastala je iz skice. No, mi ne možemo a da ne primjetimo da je instrument ploča ista kao na modelu GS. Lexus Enform system, audio sistem sa touch screenom, kamera za vožnju unazad, Hd radio sa iTunes –om, Bluetooth, telefonski priključakm i sistem za informacije o vozilu će doprinijeti udobniju vožnju na nivou premium vozila.  Novi ES je izgrađen na platformi Toyote Camry, a osim modela ES 350 u ponudi će se naći i hibridna verzija ovog vozila.  ES 350 pokreće V6 3.5-litarski agregat uparen sa šestostepenom automatskom transmisijom koja snagu isporučuje na prednje točkove (Lexus nije objavio koliko snage pomenuti agregat isporučuje).  Hibridni ES 300h koristi 2.5-litarski Atkinson agregat zajedno sa elektromotorom, koji omogućavaju četiri načina vožnje: Normal, Sport, Eco and EV. U Lexusu se itekako uzdaju u novi model, s obzirom da su ga smjelo uporedili s Mercedesom E klase, te ga okarakterisali i kao boljeg  ili barem jednakog kao limuzina iz Mercedesa. 

Datum objave: 05/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook