Naslovna > Automobili > Audi > S8 > Limuzina sportske krvi
FOTO GALERIJA (13)

Novitet - Audi S8 2012

Limuzina sportske krvi

Najsnažnija verzija „osmice“ sposobna je da se nosi sa čistokrvnim sportskim automobilima, ali i da bude vrhunski udobna i luksuzna limuzina...

Na radost brojne bogate klijentele Audi je na frankfurtskom sajmu automobila predstavio S8, luksuznu sportsku limuzinu koju pokreće 4.0-litarski twin-turbo TFSI agregat sa osam cilindara u V rasporedu. O kakvoj pogonskoj jedinici se radi, najbolje govore njegove performanse, tačnije 520 KS i 650 Nm obrtnog momenta, konstantno raspoloživog od dizelski niskih 1.700 do krajnjih 5.500 o/min. Odmjerenu zapreminu i nevjerojatnu snagu, prati i uzorna efikasnost postignuta primjenom savremenih tehnologija poput Cylinder on Demand, rekuperacionog sistema i sada sve prisutnijeg start-stop uređaj. Cylinder on Demand predstavlja sistem koji pri malom opterećenju deaktivira četiri od osam cilindara, a njegove prednosti najupečatljivije su pri umjerenim brzinama na autoputu. Uz ovu naprednu tehnologiju dolazi i Active Noise Cancellation sistem zadužen za neutralisanje buke i vibracija u režimu kada agregat radi na četiri cilindra.

 

 


Za prenos snage na podlogu Audi S8 koristi osmostepeni tiptronic mjenjač koji je podešen tako da štedi gorivo, ali i da pruži vrhunske performanse. Krajnji rezultat je i više nego dobar, jer Audi S8 do 100 km/h stiže za samo 4,2 sekunde, najveća brzina je elektronski limitirana na 250 km/h, a sve to uz prosječnu potrošnju od 10,2 litre bezolovnog goriva, što je za čak tri litre bolji rezultat u poređenju sa prethodnikom pogonjenim V10 agregatom. Koliko god je u ovom modelu impresivan pogon, toliko je Audi posvetio pažnje i pri konfiguraciji šasije, odnosno ogibljenje. Tako novi S8 dolazi sa jedinstvenim adaptivnim vazdušnim ogibljenjem sa varijabilnim amortizovanjem, a vozaču je data mogućnost da bira između pet različitih načina vožnje, comfort, auto, dynamic, individual i efficiency.

 

 

 

Što se tiče enterijera on svojom konfiguracijom jednostavno ne ostavlja mjesta bilo kakvim negativnim kritikama, jer spoj luksuza i sportskih detalja dodatno je naglašen i high-end Bang&Olufsen audio sistemom sa čak 19 zvučnika snage 1.400 Watti.Kao i ostali A8 modeli i S8 dolazi sa Audi Space Frame karoserijom, koja se sastoji gotovo u potpunosti od aluminijuma. Ponuda točkova sastoji se od pet opcija, od kojih su standardni dimenzija 20 inča, dok ostatak čine 21-inčne opcije. Sve u svemu, Audi je modelom S8 još jednom demonstrirao da s pravom pretenduje za kralja premijum klase. Nova sportska krstarica iz Inngolstadta na tržište stiže u proljeće iduće godine, a startovaće po cijenama od 111.900 eura.

 

 

Datum objave: 20/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook