Naslovna > Auto moto sport > Lorenzo došao do treće titule

MotoGP

Lorenzo došao do treće titule

Već nakon utrke u Maleziji bilo nam je jasno da će posljednja trka sezone u Valensiji biti veoma zanimljiva. Vozači MotoGP-a su opravdali naša očekivanja i priredili pravi spektakl ...

Vodećem Rossiju bila je dovoljna i druga pozicija kako bi osvojio i svoju osmu titulu u karijeri. Doktoru je ova utrka bila dovoljno otežana njegovom posljednjom kaznenom startnom pozicijom, zbog incidenta sa prethodne utrke kada je gurnuo Marqueza sa staze. Španski vozač Jorge Lorenzo je pobijedio u ovoj trci i uspio da dođe do svoje treće titule MotoGP-a dok je doktor i nakon velikih napora uspio da zauzme nedovoljnu četvrtu poziciju. Španac je za cijelu sezonu sakupio 330 poena, pet više od drugoplasiranog Rossija. Italijanu ovo nije prvi put da gubi titulu u posljednjoj utrci. Napomenućemo da je 2006.godine amerikanac Nicky Hayden na isti način unesrećio vozača Jamahe.

 

Na samom početku Rossi je krenuo izuzetno silovito i došao do desete pozicije već nakon drugog kruga. Nastavio je sa dobrom vožnjom i došao na peto mjesto već nakon deset krugova. Međutim nije mogao da uradi ništa više nakon što se našao na četvrtoj poziciji. Ostalo mu je samo da se nada da će vozači ispred njega napraviti grešku i prepustiti mu mjesto ispred. Lorenzo je imao pol poziciju i održao je prvo mjesto do samoga kraja. Marquez, koji je pobijedio na posljednja dva MotoGP-a zauzeo je drugu poziciju kasneći za Lorenzom manje od sekunde. Na treći stepenik podijuma popeo se Pedrosa i tako upotpunio špansku dominaciju na ovoj trci. Da za Rossija ovo nije bila uspješna sezona, govori činjenica da je osvojio samo jednu trku u posljednjih deset, i da se samo tri puta popeo na podijum od posljednje pobjede prije šest trka u Britaniji.

 

Lorenzo je imao mnogo bolje rezultate na putu do titule. Iako nije pobijedio od trke u Aragonu, on se penjao na postolje svaku trku kasnije a na ovoj posljednjoj i najvažnijoj osvojio pobjedu i svoju treću titulu . Treća pozicija ovogodišnjeg MotoGP šampionata pripala je hondinom vozaču Marquez-u sa osvojenih 242 dok je na četvrtoj poziciji sezonu završio Pedrosa sa 206 osvojenih poena.

Datum objave: 09/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook