Naslovna > Automobili > Audi > A1 > Luksuz u malom pakovanju
FOTO GALERIJA (8)

Prezentacija - Audi A1 Sarajevo

Luksuz u malom pakovanju

Najmanji Audijev model stigao je na bh. tržište, na kojem je dostupan već od 31.843 KM, koliko košta modela sa 1.2 TSI agregatom i Attraction opremom...

Automobilsko tržište u našoj zemlji postalo je bogatije za još jedan novitet. Ovaj put riječ je o modelu A1 Audijevom predstavniku u A0 segmentu. Kao i svi Audijevi modeli i A1 prati oreol premijum proizvoda, koji u prvom redu treba da se suprostavi konkurenciji poput Minija, Alfa Romeo MiTo i Fiat 500. A1 je dugačak 3.950, širok 1.740 i visok 1.420 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,47 metara. Iako je baziran na platformi koju koriste VW Polo, Seat Ibiza i Škoda Fabia, Audi A1 je potpuno drugačiji automobil, sa brojnim rješenjima direktno preuzetim sa atraktivnog koncepta A1 Quattro, prvi put prikazanog 2007. godine. Iako najmanji u ponudi, A1 je tipični Audi, sa prepoznatljivom single-frame maskom, te autentičnim svjetlosnim tijelima, koja se mogu dobiti i u xenon opciji.

 

 

 

 

Posebnost ovog modela ogleda se najviše u lukovima krova, koji uz doplatu mogu biti svjetlije nijansirani od karoserije. Audi A1 će biti ponuđen u dvije varijante: Attraction i Ambition uz izbor 10 različitih metalik boja. Istovremeno, presvlake sjedišta su dvobojne, dok se opcija sa kožom isporučuje u jednoj od tri raspoložive boje. Audi A1 s pogonom na prednje točkove je “najsportskiji” automobil u A0 premijum segmentu. Svoje dinamičke kvalitete ovaj model duguje prvenstveno veoma naprednoj šasiji sa širokim tragom točkova i ravnomjerno raspoređenom težinom, te primjenom inovativne tehnologije – ESP sistemom za stabilnost vožnje s elektronskom blokadom diferencijala. Šasija je izuzetno čvrsta i pored toga što je ukupna težina čelične karoserije samo 221 kilogram. Za elegantno zaobljeni kokpit dizajneri su inspiraciju pronašli u obliku avionskog krila, jer četiri okrugla, izbočena otvora za vazduh neodoljivo podsjećaju na turbine avionskih motora.

 

 

 

Serijska i dodatna oprema su veoma bogate i kupcima je na raspolaganju čitava lepeza dodataka od kojih izdvajamo standardni audio-sistem Radio Concert, odvojeni preklopivi 6.5-inčni monitor u boji visoke rezolucije, čitač za memorijske kartice, AUX priključak i šest zvučnika. Svakako treba napomenuti da se i A1 može dobiti sa opcionim MMI navigacionim sistemom. Što se tiče pogona Audi A1 stiže u kombinaciji sa banzinskim TFSI motorima zapremine 1.2 i 1.4 litre sa 86 i 122 KS, te 1.6-litarskim TDI turbodizelašem od 105 KS, koji prosječno troši samo 3,9 litara goriva. Svi modeli su opremljeni opcijom za prikupljanje energije, koja se oslobađa prilikom kočenja, start-stop sistemom, dok se svi motori serijski isporučuju sa manuelnim mjenjačima, te opcionim sedmostepenim S tronicom. Početne cijene za ovog mališana, koji će zasigurno ostaviti veliki trag na tržištu, startuju od 31.843 KM, koliko je potrebno izdvojiti za 1.2-litarsku TFSI Attraction opciju.

Datum objave: 29/10/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook