Naslovna > Tehnika > Manuelni mjenjač još nije za penzionisanje

BMW

Manuelni mjenjač još nije za penzionisanje

Poznato je već da se mnogi proizvođači uveliko odriču dizelaša i prelaze na neka ekološki prihvatljivija rješenja, međutim njemački proizvođač bi se mogao odreći i manuelnih mjenjača u svojim vozilima...

Još uvijek nije poznato da li će novi M3 u svojoj ponudi imati manuelni mjenjač, ali je proizviođač potvrdio da će se manuelac sigurno naći u modelu M4. "Iskreno, pravi inženjerski odgovor je da ste mnogo brži sa pedalama i automatskom transmisijom. Vrlo je precizna i imate bolju kontrolu kada ne morate da koristite drugu ruku za promenu brzina. Mislim da će generalno manuelni menjači nestati. Ali mislim da bi M3 trebalo da bude tvrđava manuelca. Tako će poslednji manuelni menjač koji će izumreti biti onaj iz M4, što kasnije, to bolje. To je moje viđenje", izjavio je ovo direktor razvoja BMW Klaus Frohlič.

 

Možda automatika jeste bolje rješenje, ali “stara škola” je navikla na manuelne mjenjače, pa će im sama pomisao da on odlazi u istoriju teško pasti. Međutim kada će se to desiti još niko sa sigurnošću ne može potvrditi, ali Frohlič je siguran u jednu stvar, nova generacija M4 modela će posjedovati manuleni mjenjač, a model bi se trebao proizvoditi do 2028.godine, što znači još najmanje 10 godina će BMW zadržati 3 pedale. "Sada kada imamo turbo-agregate sa 600 Nm, razviti manuelnu transmisiju za taj obrtni momenat u tako malom pakovanju više nije profitabilno. Pokušao sam da produžim život manuelcima, ali ne možemo da investiramo u nove manuelne transmisije", rekao je između ostalog Frohlič.

Datum objave: 03/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook