Naslovna > Tehnika > Mazda vraća Wankel motor kao generator

Mazda

Mazda vraća Wankel motor kao generator

Uoči otvaranja Tokyo Motor Showa iz Japana dolazi mnogo zanimljivih vijesti. Među njima se izdvaja ona o vraćanju Wankel motora u Mazdine modele.

Kao što svi znaju Mazda se jedino dosljedno držala Wnekel motora kojeg su svi koji su imali prava na patent odavno odustali. Podsjećanja radi recimo da Wankel motor ''sahranio'' njemački brand NSU te da je Merceses-Benz usprkos ogromnom ulaganju i razvoju pred serijskih modela jednostavno odustao od takve avanture. No, Mazda je ostala dosljedna sve do trenutka gašenja modela RX-8.

 


O povratku Wankel motora već smo više puta pisali pa i o ovoj mogućnosti koja nagovještava da će se Wankel motor zapravo koristiti za pokretanje generatora za punjenje baterija iz kojih se napajaju elektromotori zaduženi za pogon vozila. Ideja nije nova jer je predstavljena prije više od 100 godina (Porsche) dok je u novije vrijeme koristi Chevrolet na modelu Volt. Iako su čelnici Mazde objavili da ne vide baš neka velika ekonomska ulaganja za proizvodnju EV vozila novi potezi pokazuju da demantuju sami sebi. Naime, već će 2019. godine biti spremno nekoliko EV vozila koja su namijenjena za kraće relacije. Da bi se povećala autonomija, na nekim tržištima, ugradit će se Wankel motor čija je uloga isključivo namijenjena za pokretanje generatora. Samim tim neće imati nikakve mehaničke veze sa transmisijom kao do sada. Nešto kasnije slična se hybridna tehnologija može očekivati u više modela japanskog proizvođača automobila. 

 

Datum objave: 15/10/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook