Naslovna > Teme > Mercedes-Benz usmjerava sredstva prema EV automobilima

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz usmjerava sredstva prema EV automobilima

Daimler pod čijim se okriljem nalazi Mercedes-Benz objavio je da usporava razvoj vozila na vodikove gorive ćelije a ubrza rad na EV vozilima.

Mercedes-Benz već nekoliko godina izdvaja značajna sredstva za razvoj vozila na vodikove gorive ćelije. Takav trend slijede Hyundai i Kia i to sa konkretnim rezultatima i najava serijske proizvodnje za kraj tekuće godine.
Baš kada su svi očekivali da će Mercedes-Benz dati brzi odgovor u vidu serijskog vozila do toga izgleda neće doći u skoro vrijeme.

 

Naime, tokom Automobilskog kongresa u Stuugartu izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche rekao je da je proizvodnja baterija za električna vozila svakim danom povoljnija dok je razvoj vozila na vodikove gorive ćelije i dalje veoma skup. Zbog toga Daimler prednost daje EV vozilima dok će se ulaganja u razvoj vozila sa gorivim ćelijama smanjiti ali ne prekinuti. Na taj će način Mercedes-Benz i dalje držati korak sa konkurencijom a pritom će biti spreman i za brzu reakciju ako bude potrebna.
Model GLC F-Cell zbog toga neće biti predstavljen tokom iduće godine kako se očekivalo. Testni primjerak sa jednim punjenjem hydrogena ima autonomiju od 500 km a baterije mu se mogu puniti preko sistema plug-in...  

Datum objave: 05/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook