Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Milion kilometara sa Fabijom 1.9 SDI

Škoda Fabia na testu izdržljivosti

Milion kilometara sa Fabijom 1.9 SDI

Tuzlanski taksista Mirsad Ćosić sa Škodom Fabijom 1.9 SDI je od 2003. godine do danas prešao milion kilometara. U automobilu je i dalje originalni motor, koji je sve ove godine redovno servisiran u ovlaštenom Škoda servisu „Cosmoss Commercu“ Tuzli...

Od ranije je već poznato da postoje primjerci automobila koji su bez većih problema prešli više od milion kilometara. Međutim, toliku kilometražu preći u saobraćajnim uslovima u Bosni i Hercegovini, već je dokaz kvaliteta vozila. Mirasd Ćosić vlasnik je preduzeća za prevoz putnika u cestovnom saobraćaju. Taksi djelatnošću bavi se još od 1999. godine, a četiri godine kasnije odlučio je samostalno krenuti u poslovne vode. Kada je 2003. godine kupio novu Škodu Fabiju u ovlaštenom prodajnom centru u Sarajevu, nije ni slutio da će biti vlasnik jednog tako posebnog primjerka.
- Kada sam se 2003. godine sam odlučio za kupovinu novog auta, odabrao sam Škodu Fabiju. Otišao sam u ovlašteni prodajni salon u Sarajevu i ispunio svoj san. Sve što mi je bilo bitno u tom momentu je da kupim provjeren, kvalitetan i pristupačan automobil, a nisam mogao ni slutiti koliko će me služiti. Nakon toliko godina se ispostavilo da je ta odluka bila ispravna jer redovnim održavanjem u ovlaštenim servisima u „Cosmoss Commercu“ Tuzla, došli smo do toga da i pored mnogo pređenih kilometara u uslovima gradske vožnje, 2018. godine to auto je prošlo milioniti kilometar. Prvo, jedinstven je i prelijep osjećaj kupovina novog auta, a osjećaj kada se na instrument tabli nakon mnogobrojnih devetki pokažu samo crtice je jedinstven, jednostavno ne može se opisati riječima - sa osmijehom je istakao Mirsad Ćosić, vlasnik preduzeća za prevoz putnika u cestovnom saoraćaju Ćosa-Com d.o.o. iz Tuzle.
Ćosić tvrdi kako od kupovine vozila do danas nikada nije bilo nikakvih tehničkih problema tokom njegove eksploatacije. Osim redovnog održavanja u ovlaštenom Škodinom servisu u Tuzli, 1.9 litarski SDI motor je i dalje netaknut, a ni nikakve druge ozbiljnije radnje nisu poduzete na vozilu. Iz tog razloga prvi i jedini vlasnik unikatnog primjera Škode Fabije pod bh. suncem koja je prevalila više od milion kilometara, ne razmišlja o zamjeni automobila.
- Za ovo auto sam se i te kako vezao. Staro jeste, prešlo jeste nezamislivu kilometražu, ali i dalje služi svrsi i odgovara na sve zadatke. Milion kilometara je prevalila u gradskim uslovima, u režimu stani-kreni, na taxiju i zbog njenog kvaliteta vjerujem samo u Škodu -  istakao je Mirsad.
Vjernost prema Škodi prepoznata je i nagrađena od čelnika brenda. Kupcu je nakon milionitog pređenog kilometra poklonjena nova originalna instrument tabla koja je ugrađena u Fabiju. Također, na poklon je dobio i vaučer za kupovinu novog Škoda modela vrijedan 5.000 KM, te besplatno servisiranje vozila punih 12 mjeseci. Simbolično, Mirsadu Ćosiću je uručen i Škodin ručni sat, koji će ga uvijek podsjećati na vrijeme provedeno u Škodi Fabiji koja je prešla više od milion kilometara. S druge strane, Mirsadova Fabia najbolji je primjer kvaliteta Škoda automobila, te činjenice da se uz redovan servis u ovlašetnoj mreži bezbrižno može obići planeta zemlja čak dvadeset i pet puta.

Datum objave: 25/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook