Naslovna > Teme > Mini E za kinesko tržište

Mini

Mini E za kinesko tržište

Mini je započeo rad na svom modelu sa potpuno električnim pogonom koji će biti dostupno samo kupcima na kineskom tržištu…

Ovaj britanski proizvođač će svoj novi električni model razvijati u saradnji sa kineskom kompanijom Great Wall Motors. Odluka o proizvodnji električnog modela namjenjenog samo za kinesko tržište je donijeta zbog zaključka britanskog proizvođača da neće moći izvoziti svoj novi Mini E u Kinu iz razloga što pogonske baterije vode porijeklo iz pogona BMW grupacije i ne proizvode se u Kini. Mini je pronašao rješenje za ova problem, i umjesto da svoj Mini E namjenjen za svjetsko tržište opremi baterijom proizvedenom u Kini, britanski proizvođač je odlučio da dizajnira drugi model namijenjen isključivo kineskom tržištu. 

 

 

 

Novi Mini za kinesko tržište bi trebao biti zvanično predstavljen početkom naredne decenije. Sa druge strane, prvi električni model kompanije Mini za evropsko i svjetsko tržište bi trebao krenuti sa proizvodnjom u toku sljedeće godine. Na tržištu će biti dostupan u verziji hatchbacka sa troje vrata i proizvodiće se u pogonima u Oksfordu. Pogonska baterija  za ovaj model  proizvod je BMW grupacije. Važno je napomenuti kako BMW grupacija namjerava da 25% njihove ukupne prodaje vozila do 2025. godine budu modeli sa električnim pogonom.

 

Datum objave: 04/05/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook