Naslovna > Auto moto sport > Mini i Prodrive raskidaju saradnju ?

WRC

Mini i Prodrive raskidaju saradnju ?

Sva čudna dešavanja oko Minija prethodnih dana imaju svoje uporište u odnosu ovog tima sa Prodriveom, pa je najvjerovatnije Mini i Prodrive raskinuti saradnju

Iznenadili smo se kada je Mini propustio rok za prijavu za novu sezonu, a nedugo zatim smo ostali zatečeni kada je iz tima otpušten najbolji vozač uz obrazloženje da je budžet „tanak“. Sve je to nagovještavalo da se nešto čudno događa oko tima i kako stvari stoje sve će uskoro i isplivati na površinu. 

 

Povratak Minija u WRC svi su dočekali s oduševljenjem. BMW je dao zeleno svjetlo Prodriveu da zastupa ekipu u ovom takmičenju, vodi brigu o vozačima i bude operativan. Jedina obaveza BMW-a je bila razviti 1,6-litarski turbobenzinac koji će zadovoljiti propise WRC-a. Ostale obaveze pale su na leđa Prodrive-a, a između svih obaveza oni nisu uspjeli završiti onu najvažniju: obezbjediti sponzore i donijeti novac u tim. Stoga se Prodrive okrenuo prema BMW-u tražeći novac, ali vlasnici Minija su jasno rekli da to nije njihova obaveza. Stoga je vrlo moguće da već nakon utrke u Monte Carlu Prodrive i Mini raskinu saradnju. Prodrive bi nastavio zastupati privatne ekipe, ali pod novim finansijskim obavezama prema BMW-u. Da li će BMW preuzeti neke korake teško je reći i malo je vjerovatno, jer su oni u ovom momentu posvećeni pripremama za DTM šampionat. 

Datum objave: 04/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook