Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > Mini JCW Rally sa 6 cilindara

Mini

Mini JCW Rally sa 6 cilindara

Uoči startanja najtežeg relija na svijetu, Dakara, MINI je predstavio svoj adut za povratak na vrh.

Na startu reilja koji je zakazan za drugi dan iduće godine MINI će startati sa novom generacijom John Cooper Works Rally MINI-a. On dolazi kao nasljednik MINI-a ALL4 RAcing.
Za ovo izdanje najtežeg relija na svijetu partner X-raid tima pripremio je bolid koji u odnosu na prethodnika dolazi sa znatno boljom aerodinamikom i snažnijim motorom.
Kao pogonski agregat dolazi 3.0 litreni turbo dizel maksimalne snage 340 KS. Maksimalni obrtni moment od 800 Nm na raspolaganju je već od 1.850 obr/min što je od presudne važnosti za uslove vožnje kakvi vladaju na Dakar reliju.
Tvorci automobila tvrde da se vađenje i vračanje motora radi redovnih servisa može obaviti za, približno, sat vremena.
Za prenos snage zadužen je SADEV sekvencijalni mjenjač sa šest stepeni prenosa. Proizvođača mjenjača ne treba posebno predstavljati ljubiteljima trkačkih automobila. Ali, onim drugima recimo da se radi o jednom od najboljih proizvođača mjenjača na svijetu čije usluge koriste gotovo svi proizvođači sportskih automobila. Pogon je izveden na obje osovine iako za uspjeh na Dakaru to nije od presudne važnosti.

 


Izduvni sistem isporučio je Slovenac Akrapović...
Bolid ukupne mase nešto manje od dvije tone ima maksimalnu brzinu od 184 km/h što je više nego dovoljno za planirane itinerere. Hod amortizera je 250 mm dok su za usporenja zaduženi diskovi promjera 320 mm i kočiona kliješta sa 6 klipova. 
Ovogodišnje izdanje Dakara podrazumijeva 9.000 žestokih kilometara. MINI je pripremio tri bolida kojima će upravljati Mikko Hirvonen, Michel Perin i Yazeed Al-Rajhi.

Datum objave: 30/12/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook