Naslovna > Automobili > BMW > Serija 2 > Minivan sa značajnim promjenama u dizajnu

BMW Serija 2 Active Tourer

Minivan sa značajnim promjenama u dizajnu

BMW-ov kompaktni luksuzni višenamjenski model ponijeće drastične promjene u stilu, sa redizajniranom maskom hladnjaka i potpuno izmjenjenom kabinom...

Bavarski proizvođač automobila procijenio je da postoji dovoljna potražnja na tržištu za novim minivan modelom, i pored dominacije SUV i crossover automobila. Slijedeći svoju procjenu predstavljen je novi model iz ove kategorije sa znatnim novinama. Prije svega izmjenjen je dizajn maske hladnjaka, koja sada svojim izgledom i dimenzijama podsjeća na onu sa modela X7, dok su sa strana su smještena nova LED svjetla.

 

 

 

 

 

Bokovi su dobili redizajnirane ručke i izmještene retrovizore, dok će se novi Active Tourer voziti na točkovima čije će se dimenzije kretati od 16 do 19 inča. Nazad je ovaj model sa novim izmjenama dobio jednostavniji i moderniji izgled. U poređenju sa prethodnim modelom novi AT ima nešte veće dimenzije, pa je tako za 32 mm duži i 24 mm širi, te njegove sadašnje dimenzije iznose 4386 mm i 1824 mm. Razmak između osovina ostao je nepromjenjen i iznosi 260 cm, dok je visina 1576 mm, ove proporcije sa drugim izmjenjenim postavkama dale su aerodinamičniji izgled, te smanjile otpor vazduha. Još jedna oblast koja je pretrpila redikalne izmjene je unutrašnjost kabine. Najbitniji novi element je BMW-ov operativni sistem iDrive 8, koje je kombinovan sa 10,7-inčnim infotainment uređajem. Izmjenjen je i dizajn centralnog naslona za ruke, gdje se nalaze ručica mjenjača i električna parking kočnica. Zamisao dizajnera je da stražnji dio kabine odgovara konceptu praktičnosti. Tako se sjedišta nazad mogu pomjerati 13 cm, te preklopiti naprijed, što omogućava da se kapacitet prtljažnika popne do 1455 litara. Takođe kao dio standardne opreme dostupna su električna vrata prtljažnika, što olakšava utovar i istovar tereta. Druga generacija modela Serije 2 Active Tourer, ispod poklopca modela posjedovaće jedan od 4 dostupna agregata. Tako linija počinje sa modelom 218i, 1,5-litarskim agregatom sa turbopunjačem koji proizvodi 136 „konjskih snaga“ i 230 Nm obrtnog momenta. Brzinu od 0 do 100 km/h ovaj agregat dostiže za devet sekundi, a najveća brzina je 214 km/h. Sljedeći na ljestvici je 220i, motor sa 170 KS i 280 Nm, koji do „stotke“ dolazi za 8,1 sekund, a najveća brzina se povećava na 221 km/h. Najsnažniji u ponudi je 223i pogonski sklop, četverocilindrični 2,0-litarski agregat sa 218 KS i 360 Nm, koji omogućava da Active Tourer stigne iz mjesta do 100 km/h za sedam sekundi i maksimalnu brzinu od 241 km/h. Posljednja opcija je dizel agregat pod nazivom 218d sa 150 KS i 360 Nm, čija maksimalna brzina iznosi 220 km/h. Svi pogonski sklopovi snagu na prednje točkove šalju isklučivo putem automatskog mjenjača sa 7 stepeni prenosa. Prodaja ovog modela trebala bi startovati u februaru 2022. godine. A naknadno će u ponudu biti pridodate dvije nove verzije priključnih hibrida.

Datum objave: 06/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook