Naslovna > Automobili > Nissan > Qashqai > Modernija šminka i savremenija tehnologija
FOTO GALERIJA (19)

Nissan Qashqai

Modernija šminka i savremenija tehnologija

U okviru redizajna Qashqai je dobio novo lice i naličje, novi upravljač i kožne presvlake, te savremenu tehnologiju, koja mu omogućava da u određenim situacijama samostalno vozi…

Najpopularniji kompaktni crossover na evropskom tržištu je dizajnerski i tehnološki osvježen kako bi u naredne dvije, tri godine mogao adekvatno da se nosi sa sve jačom konkurencijom. Mada je sa prošlogodišnjih 233.496 isporučenih jedinica Qashqai ostao neprikosnoveni lider klase, Nissan ne želi ništa rizikovati. Za takvu obazrivost ima dobre razloge, jer je drugoplasirani Volkswagen Tiguan uz rast prodaje od (20%) dostigao 178.333 prodate jedinice, a tu je i trećeplasirani Hyundai Tucson, koji je 147.072 isporuka za nevjerovatnih 307% nadmašio svog prethodnika. Odličan rezultat je ostvario i Renaultov crossover Kadjar, Qashqaijev tehnološki brat blizanac, našavši put do čak 130.090 kupaca (+163%). Vanjske promjene na Qashqaiju su napravljene u skladu sa aktuelnim Nissanovim dizajnerskim standardima. Prednji dio je dobio veću, hromiranu „V“ masku u stilu X-Traila i nove Micre.

 

 

Svježinu su donijela i nova svjetla sa izraženijim LED „potpisom“. Značajno drugačije je oblikovan i prednji branik. Prepoznatljive okrugle maglenke su zamijenjene uglastim, koje su povučene u same krajeve karoserije. Iznad njih je napravljen prostor za parking senzore i svijetli ukrasni elemenat. Nakon Micre i Qashqai je dobio novi Nissanov trodimenzionalni logotip iscrtan u plastičnoj podlozi. U najbogatijim paketima opreme donji dio prednjeg branika biće moguće dobiti sa hromiranim ukrasom. Krovni nosači su ostali aluminijumski. U svijetlom tonu je moguće dobiti i poklopce retrovizora, a u istoj boji su obojena i dva segmenta na dnu zadnjeg branika, koji je takođe preoblikovan. Pozadi primjećujemo i novu, višu poziciju signalnih katadioptera. LED grafika zadnjih svjetla je potpuno nova, a i sama kućišta su takođe pretrpjela estetske izmjene. Krovna antena iznad petih vrata je od redizajna dobila oblik „ajkulinog peraja“. Vanjske promjene uključuju i nove alu naplatke u rasponu od 17 do 19-inča. Osnovna struktura enterijera je ostala ista, mada u Nissanu naglašavaju da je napravljen iskorak u kvalitetu ugrađenih materijala. Bogato opremljeni promotivni modeli sa kožnim presvlakama sjedišta po sredini dezeniranim „pletenicom“, te stilski prošivenom kožom na centralnom naslonu za ruke, oblogama vrata i prostora oko mjenjača izgledaju luksuznije nego do sada. Najveća novost u kabini je novi, moderniji multifunkcionalni upravljač, koji je premijeru imao u Micri. Japanci su unaprijedili i NissanConnect multimedijalni sistem, koji sada dolazi sa novim DAB digitalnim radiom i navigacijom. Ljubiteljima dobrog zvuka nudi se opcioni Bose audio sistem sa sedam zvučnika. Određene promjene su napravljene i na vješanju automobila, te upravljačkom sistemu. Kabina je bolje zvučno izolovana. Pogonska gama je ostala ista, a čine ju 1.2 i 1.6 TCe turbobenzinci, te 1.5 i 1.6 dCi dizelaši. Motori pokrivaju raspon od 110 do 163 KS. Sa njima se kombinuju šestostepeni ručni, te bestepeni Xtronic CVT automatik. Primarni pogon je na prednje točkove, dok se 4x4 nudi isključivo uz najjače motore. Prvi modeli redizajniranog Qashqaija kupcima će biti isporučeni u junu, a dosadašanje cijene se najvjerovatnije neće značajnije mijenjati.

 


SIGURNOST
Nissan je značajno unaprijedio Qashqaijeve sigurnosne sisteme, a najveća novost je uvođenje ProPilot tehnologije, koja omogućava autonomnu vožnju sa ograničenim djelovanjem. Zahvaljujući novoj tehnologiji Qashqai može samostalno da ubrzava, usporava i da obavlja korekcije pravca u saobraćajnoj traci na autoputu. Osim ProPilota Qashqai se može opremiti i sa mnogim ostalim savremenim sigurnosnim sistemima poput Rear Cross Traffic Alert, koji nadgleda kretanje drugih vozila u prostoru iza Qashqaija. Ovaj sistem je od velike koristi pri isparkiravanju. On ima mogućnost automatskog kočenja u slučaju opasnosti. U njegovom sastavu se nalazi i sistem za prepoznavanje pješaka, odnosno detekciju njihovog potencijalno „opasnog“ ponašanja. Qashqai ima i sisteme za očitavanje saobraćajnih znakova, detekciju umora i pada koncentracije kod vozača, nadzor „mrtvog ugla“, praćenje putanje u traci sa upozorenje na gaženje bijele linije, a tu je i Intelligent Park Assist koji omogućava lakše parkiranje.

 

Datum objave: 15/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook