Naslovna > Auto moto sport > Muroya najbolji na nebu iznad Kazana

Sport - Red Bull Air Race Rusija

Muroya najbolji na nebu iznad Kazana

Do druge ovogodišnje pobjede u ruskom Kazanu stigao je Japanac Yoshihide Muroya, koji za sada ima velike šanse da potvrdi šampionsku titulu iz 2017. godine. Da bi u tome uspio na sljedeće dvije trke mora biti bolji od drugoplasiranog Martina Šonke, koji brani titulu najboljeg osvojenu prošle godine…

Iza nas je još jedna zanimljiva Red Bull Air Race avantura. Prema odluci organizatora, nažalost,  ovo je posljednja sezona uzbudljivog, adrenalinskog takmičenja, koje je osnovano 2003. godine u Wiener Neustadtu. Druga po redu ovogodišnja trka najspretnijim trkačkim letjelicama današnjice vožena je prošlog vikenda u ruskom Kazanu. Do kraja ovogodišnjeg šampionata ostale su još dvije trke. Naredna će se održati 13. i 14. jula iznad jezera Balaton, dok će se posljednja voziti 7. i 8. septembra u japanskoj Chibi koja će kako sada stvari stoje ostati upamćena kao lokacija na kojoj će se održati posljednja trka Red Bull Air Race šampionata.  Zbog svega navedenog trenutna napetost je ogromna, jer nije nimalo svejedno ko će ponijeti titulu u posljednjoj sezoni, koja je spektakualrno otvorena u Abu Dabiju 8. februara, gdje se već 12 godina uzastopno održava takmičenje najboljih svjetskih pilota.

 

Podsjećamo da je ovogodišnja sezona počela ambiciozno sa novim pravilima i novim sistemom bodovanja. Prema novoj listi bodovanja, na trci samo jedan pilot može da ostane bez bodova i to onaj zadnji. Preostalih trinaest pilota između sebe dijele ukupno 150 bodova. Naime, osvajanje prvog mjesta pobjedniku donosi 25, drugog 22, trećeg 20 i četvrtog mjesta 18 bodova. Najveća bodovna razlika je između četvrtog i petog, na kraju letačkog vikenda i iznosi četiri boda, jer petom takmičaru pripada 14 bodova, a svaki naredni dobija po bod manje. Interesantno je da su organizatori takmičenja odlučili nagraditi i odlične nastupe u kvalifikacijama, tako što su tri najbrža vremena bodovali sa 3, 2 i 1 poenom, shodno poretku. Najbrži dobija tri, drugi dva, a treći pilot jedan bod. Još jedno važno novo pravilo odnosilo se na prekoračenje G-sile, što je omogućilo pojedincima iz razvojne „Master klase“ da se lakše nose sa najvećim letačkim izazovima.

 

Podsjećamo da je prošlu sezonu Red Bull Air Race šampionata obilježio češki pilot Martin Šonka, koji je po prvi put postao svjetski šampion. Na početku aktuelne sezone trijumfovao šampion iz 2017. godine Japanac Yoshihide Muroya i tako „preoteo“ pobjedu Šonki za samo 0.003 sekunde, što je jedan od najminimalnijih trijumfa u istoriji šampionata. Muroya je u trci imao skoro savršen prolaz kroz Hamilton Gate, što je Šonka probao da prevaziđe kao posljednji u seriji letova, ali nije uspio.

 

Ništa manje uzbuđenja nije bilo ni u Kazanu, gdje su se mjesta na tabeli najboljih pilota ponovo zarotirala. Na prvo mjesto na tabeli je zasjeo Muroya, šampion iz 2017. godine koji je u osmini finala nadmašio Mika Brageota, zbog čega je Kazanu morao ići prvi u finalnom dijelu. Bio je to čist i savršen let, bez ijedne, jedine greške, što mu je omogućilo da pređe stazu u vremenu 01:03.496. Mada mu je „za krilima“ bio Australijanac Matt Hall, na kraju je ipak napravio zaostatak od 185-ih dijelova sekunde, te se našao na drugom mjestu sa 22 osvojena boda. Kazan je Šonki donio treće mjesto i takođe 22 boda. Navedeni trojac najbolji je i u ukupnom poretku nakon dvije trke. Na vrhu tabele je Muroya sa 53 boda, Šonka ga slijedi sa devet bodova razlike, dok je na trećem mjestu Hall sa 36 poena. U Kazanu je bilo uzbudljivo gledati i Bena Murphya, kome je ovo tek druga sezona u Master klasi. Letio je odlično s veoma teškim zadatkom - boriti se protiv Šonke, kojeg je čini se bilo nemoguće savladati ovaj put. Ostatak ekipe koja zauzima najbolje pozicije publici je takođe donio dosta napetosti, pa se tako u trećem letu našao zanimljiv duel, gdje su svoje letačke sposobnosti odmjerili Matt Hall i Michael Goulian. Amerikanca je u ovom dvoboju unazadila kazna zbog prekoračenja G sile, što je Hallu  išlo u prilog.

 

S puno napetosti protekao je i jedan od letova aktuelnog šampiona Martina Šonke, koji je imao problem sa očitavanjem brzine i čekao je neko vrijeme dok se nije sinhronizovao sa kontrolnim tornjem, ali je poslije toga letio fantastično i pobijedio je Španca Juana Velardea sa prednošću od jedne sekunde i šest desetinki. Pregršt uzbuđenja koja su viđena u Kazanu samo su pojačala žal zbog činjenice da je organizator najavio da će nakon ove sezone uslijediti kraj za Red Bull Air Race šampionat. Ljubiteljima jedinstvenog adrenalinskog letačkog sporta ostaje samo da sačekaju i vide šta će donijeti naredne dvije trke koje će kako sada stvari stoje obilježiti kraj ovog spektakularnog takmičenja.

Datum objave: 15/07/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook