Naslovna > Automobili > Audi > AI:ME > Na pola puta između kuće i radnog prostora

Koncept - Audi AI-ME

Na pola puta između kuće i radnog prostora

Sa AI-ME konceptom koji je predstavljen na ovogodišnjem CES-u Audi je zagolicao maštu ljubitelja automobila, ali i zagriženih tehnofila jer im je ponudio potpuno novu treću životnu dimenziju na pola puta između kuće i radnog mjesta...

 

Audi je na najvećem i najznačajnijem prošlogodišnjem sajmu automobila u Kini, koji se održava u Šangaju, predstavio svoju viziju koncepta premijum automobila budućnosti namijenjenog urbanom transportu. Ovaj futuristički model sa mnogim inovativnim tehnološkim dostignućima, koja bismo u skoroj budućnosti mogli da vidimo u serijskim automobilima njemačkog proizvođača, bio je u centru pažnje javnosti i na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike CES, koji je od 7. do 10. januara održan u najpoznatijem kockarskom gradu na svijetu - Las Vegasu. Podsjećamo da se Audijev koncept AI:ME oslanja se na kombinaciju električnog pogona i automatskog upravljanja sa četvrtim stepenom autonomije, što u praksi znači da on može samostalno voziti putnike, ali i da putnici mogu preuzeti komandu nad vozilom kad god to požele. U dizajnerskom smislu AI:ME je razrada Audijevog futurističkog koncepta Alcon iz 2017. godine, sa određenim interesantnim retro detaljima poput dvodijelnog stepenastog zadnjeg stakla, koje neodoljivo podsjeća na nekadašnji Audi A2. Vanjski dizajn AI:ME koncepta snažno se oslanja na najsavremenija LED rasvjetna tijela, koja dodatno ističu njegove inovativne konture i mišićave bokove. U Audiju ističu da su LED svjetla stavili na neuobičajena mjesta poput kućišta točkova kako bi ih pješaci mogli lakše uočiti iz svih uglova. Svjetla na AI:ME konceptu posjeduju i određeni stepen inteligentnog upravljanja, jer imaju mogućnost da kreiraju svjetlosne poruke sa kojima se dodatno naglašavaju namjere vozača. Interesantan detalj predstavlja i njihova mogućnost da prepoznaju situaciju u kojoj su na vozilu upaljena sva četiri pokazivača pravca i da automatski primijene tu radnju kako bi dodatno upozorili ostale učesnike u saobraćaju.

 

 

Kao pogonska osnova za AI:ME koncept uzeta je najsavremenija Volkswagenova MEB električna platforma na kojoj će u budućnosti biti zasnovani mnogi električni modeli njemačkog koncerna, a između ostalog i Audija. Pogonska snaga crpi se iz 65 kWh baterija, dok sinhroni električni motor na zadnjoj osovini raspolaže sa 170 KS, što je prema Audiju i više nego dovoljno da se zadovolje svi zahtjevi urbanog transporta. Sa 4,30 metara dužine i međuosovinskim razmakom od 277 cm AI:ME je dimenzijski najbliži aktuelnom Audiju A3 Sportback, u odnosu na kojeg je zbog deset centimetara veće visine i monovolumenskog oblika karoserije značajno prostraniji i komforniji. Za razliku od koncepta Aicona, koji nije imao upravljačke komande i bio je vizija potpuno automatizovanog vozila AI:ME je ipak zadržao upravljač, ali u futurističkom obliku, koji neodoljivo podsjeća na upravljače sportskih automobila. Futurizmom su prožeti i OLED digitalizovani instrumenti i multimedijalni sistem, koji su objedinjeni na jednom velikom ekranu smještenom ispod vjetrobrana. Njihova posebnost ogleda se u činjenici da se kroz menije vozač kreće usmjeravanjem pogleda, dok se za potvrdu komandi koristi pokretima lijeve ruke na „čitaču“ integrisanom u oblogu vrata. Da li će i kada iz AI:ME koncepta biti razvijen velikoserijski automobil za sada nije poznato, ali je izvjesno da će mnoga danas poprilično futuristička rješenja predstavljena sa njim biti primijenjena u praksi. Putnici u automobilu mogu sa njim da „komuniciraju“ kontaktom očima. AI-ME može da im ponudi i jedinstveni welness ugođaj. Zahvaljujući naočarama za virtuelnu realnost, koji simuliraju let preko planinskog krajolika, putnicima je ponuđena mogućnost da mislima odu daleko od vozila u kojem sjede i da po završetku vožnje sa njim budu nabijeni nevjerovatnim pozitivnim emocijama. Nova tehnologija može veoma efikasno da prilagodi virtuelnu realnost sa pokretima vozila koji se dešavaju u realnom vremenu. Ovakav pristup omogućava putnicima da se tokom vožnje zabave i opuste na potpuno drugačiji način uživajući u zadovoljstvima koje im pruža virtuelna realnost. Povratak u stvarni svijet dešava se kada automobil stane, a oni izađu iz njega. Veoma visok stepen inteligencije, koji pokazuju AI-ME koncept, omogućava mu da razvije empatiju sa putnicima, da prati i prepoznaje njihove navike, da njegovim željama prilagodi proste elemente poput sjedišta, upravljanja i audio sistema do onih komplikovanijih operacija poput navigacije do željenog odredišta najbržom i najkraćom rutom, usmjeravanja ka restoranima, hotelima, kafićima i raznoraznim omiljenim lokacijama.

Datum objave: 15/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook