Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Na pragu odluke o zabrani automobila

Berlin

Na pragu odluke o zabrani automobila

Nakon što je peticija o zabrani kretanja automobila u velikom dijelu centralnog Berlina prikupila zakonski dovoljan broj glasova, narednog mejseca će vlasti ovog grada odlučivati da li će prestonica Njemačke u budućnosti biti bez vozila...

Ideja o ograničavanju kretanja automobila u centalnom dijelu Berlina javila se još 2019. godine, kada je osnovana grupa „Narodni referendum za Berlin bez automobila“. Cilj ove grupe je da se centar grada rastereti od gustog saobraćaja i velikih gužvi, da se poveća bezbjednost pješaka i smanje nezgode, ali i da se smanji emisija štetnih gasova. Odmah nakon osnivanja grupe, započet je proces prikupljanja potpisa građana. Neophodno je bilo da peticija prikupi 50.000 potpisa kako bi se o ovom pitanju moglo diskutivati i odlučivati u upravnom tijelu njemačke prestonice, Senatu. Ovaj cilj je i ostvaren a vlasti grada će u februaru odlučivati da li će Berlin u budućnosti biti bez automobila.

 

 

 

 

 


Naravno zabrana imala bi određene izuzetke, pa tako ne bi važila za vozila hitne pomoći, vatrogasce, taksiste, policiju, privredna i druga dostavna vozila, a takođe ni za osobe sa invaliditetom. Prostor koji su do sada koristili automobili popunila bi vozila javnog prevoza, te biciklisti i pješaci. „Radi se jednako o našem neposrednom okruženju koliko i o okolišu u cjelini. Radi se o tome kako svi želimo živjeti, disati i igrati se zajedno. Želimo da ljudi mogu spavati s otvorenim prozorima, a djeca se opet mogu igrati na ulici. A bake i djedovi bi trebali moći sigurno voziti svoje bicikle i imati puno klupa na kojima bi mogli odahnuti“, kazala je Nina Noble, jedan od osnivača grupe.

Datum objave: 18/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook