Naslovna > Tehnika > Najbolji pogled unazad

Digitalni retrovizori su tu

Najbolji pogled unazad

Pametni retrovizori omogućiće klijentima pogled unazad, bez obzira na to koliko se putnika nalazi nazad i kakvi su uslovi na cesti...

Pametni, odnosno digitalni retrovizori nekada su samo bili dio opreme ugalvnom kod nekih konceptnih automobila i trkaćih automobila, koji su stvoreni za staze i brze puteve. Međutim, ovo bi izgleda uskoro trebalo u potpunosti da se promjeni. Čini se kako prvi to namjerava da uradi japanski Nissan. Ovaj novitet će zvanično da bude predstavljen na sajmu automobila u Ženevi.

 

Riječ je o prvom LCD monitoru na svijetu, koji jasno omogućava vidljivost iz automobila u svim mogućim uslovima, bez obzira na količinu i visinu putnika koji sjede na zadnjim sjedištima, kao i na uslove na ulicama. Pored toga, ujedno može da se isključi i da se prebaci na „klasični“ retrovizor. Sve to zavisi od vozačevih želja.

 

Ovaj sistem koristi kameru visoke rezolucije i LCD monitor, koji projektuje sliku preko standardnog retrovizora. Odabir LCD -  a ili običnog retrovizora, sa klasičnim ogledalom, vrši se jednostavnim pritiskom na prekidač. Nissan ističe kako LCD monitor pruža mnogo jasniju sliku i šire vidno polje, nego što je to slučaj sa klasičnim retrovizorom. Pored toga, uklanja i probleme koje smo već spomenuli; visoke putnike na zadnjem sjedištu ili mnoštvo prtaljga.

 

 

Dakle, pametni retrovizori Nissanovim klijentima omogućiće najbolji pogled unazad, bez obzira na uslove. Pored toga, pruža i razne mogućnosti uzbudljivih dizajna za neke nove Nissanove modele, jer predstavlja alternativu širokim retrovizorima, te ima dovoljno fleksibilnosti za stvaranje novih obilika. 

Datum objave: 03/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook