Naslovna > Automobili > Porsche > Taycan > Najbrži od najbržih

Porsche Taycan

Najbrži od najbržih

Nikada prije velikoserijski električni automobil nije napravio brži krug na stazi Nürburgring Nordschleife. Taycan ga je obišao za sedam minuta i 33 sekunde...

Razvojnom vozaču Porschea Larsu Kernu trebalo je samo sedam minuta i 33 sekunde za krug u Taycanu Turbo S. Sportska limuzina bila je opremljena paketom “visokih performansi” i Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC). Sve osim kaveza za zaštitu putničke kabine i trkačkih sjedišta sjedišta bilo je potpuno standardno proizvodno vozilo. Automobil je imao istu masu kao modeli iz serijske proizvodnje. Zvanični notar je bio prisutan kako bi potvrdio novo rekordno vrijeme na stazi dugačkoj 20,8 kilometara u Njemačkoj regiji Eifel, dok je TÜV Rheinland potvrdio da je cestovni automobil, koji je oborio rekorde zapravo standardni proizvodni model.

 

 

 

Podsjećamo da paket “visokih performansi” uključuje 21-inčne točkove RS-Spyder dizajna sa sportskim pneumaticima Pirelli P Zero Corsa odobrenim za cestu, koje su odnedavno dostupne i uz Taycan. Smjesa gume u njima slična je onoj kod trkačih pneumatika. Još jedan element opreme za “visoke performanse” je ažuriranje softvera za Porsche 4D Chassis Control kako bi on mogao da radi u skladu sa sportskim pneumaticima. Sistem analizira i sinhronzuje sve sisteme šasije Taycana u stvarnom vremenu.

 

 

“U prošlosti su samo čistokrvni super sportski automobili mogli postići vrijeme od 7:33”. S novim kompletom performansi mogao sam Taycan voziti veoma brzo, a automobil je bio još precizniji i agilniji." objasnio je vozač Lars Kern. Podsjećamo da je paket “visokih performansi” trenutno dostupan samo u Njemačkoj i samo za sportsku limuzinu Taycan Turbo S iz 2023. Godine koja raspolaže sa 625 KS, uz privremenu mogućnost da pri startu iz mjesta zahvaljujući Launch Control sistemu raspoloživi pogonski potencijal poraste do 761 KS. Proizvodnja ovog modela započela je krajem avgusta 2022., dok se njegovo najbrže izdanje očekuje krajem godine. Porsche ističe da se nadogradnja automobila obavlja u Porscheovim radionicama u Zuffenhausenu. U ovaj paket uključen je prevoz do i od tvornice, kao i odobrenje pojedinačnog vozila i registracija Taycana. Cijena paketa “visokih performansi” je 13.377,32 Eura sa uključenim PDV-om za njemačko tržište u iznosu od 19%. Garancija proizvođača za Taycan ostaje nepromijenjena.

Datum objave: 10/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook