Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLE > Najbrži SUV model na svijetu?

Brabus AMG GLE

Najbrži SUV model na svijetu?

Brabus je predstavio performantni GLE 900 Rocket Edition za koji kažu da je najbrži model u svom segmentu na svijetu, sa maksimalnom brzinom koja dostiže nevjerovatnih 330 km/h...

Ova performantna, specijalna verzija zasnovana je na modelu AMG GLE 63S Coupe, koji je debitovao na sajmu jahti u Monaku 2021. godine. Pogonski sklop kao što se može pretpostaviti posjeduje veliku moć, koju čini 888 „konjskih snaga“ i 1.050 Nm obrtnog momenta, što ovom vozilu omogućuje da brzinu od 0 do 100 kilometara na čas, dostigne za svega 3,2 sekunde. Radi poređenja i stvaranja jasnije slike o kakvom se podatku radi, treba istaći da standardni GLE 63 ima 603 KS i 850 Nm, što mu omogućava da ubrza od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi.

 

 

 

 

 


Kako bi postigli ove vrhunske rezultate, u Brabusu su značajno modifikovali i unaprijedili pogonski sklop. Tako se pored povećanja zapremine, na ovom motoru nalaze veći, kovani klipovi, i duže, kovane klipnjače. Takođe ostala unaprijeđenja uključuju zamjenu turbina sa jedinicama koje imaju veće i jače  kompresore i ojačani aksijalni ležaj. Isto tako ažurirane pumpe za gorivo imaju veću isporuku, dok veće odvodne cijevi imaju promjer od 2,9 inča, a ispušne cijevi sada su pravljene od nehrđajućeg čelika, sa završnim obradama od titana i karbonskih vlakana. Ovaj model takođe donosi nekoliko novina i posebnosti i na spoljašnjem dizajnu, sa raznim komponentama od karbonskih vlakana, a vozi se na 24-inčnim kovanim točkovima sa posebnim aero diskovima na njima. Unutrašnjost je prekrivena najkvalitetnijim materijalima izrade,  koje čini mješavina kože i alcantare sa ukrasima od karbonskih vlakana. Poznato je da će svega 25 jedinica ovog modela izaći na tržište, dok će cijena ovog luksuznog i performantnog SUV-a iznositi oko 380.000 eura.

 

Datum objave: 23/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook