Naslovna > Automobili > Ferrari > 458 Italia > Najjači Ferrarijev osmocilindraš

Predstavljamo – Ferrari 458 Speciale

Najjači Ferrarijev osmocilindraš

Sa 135 KS po litri zapremine, novi agregat je najjači Ferrarijev V8 svih vremena...

Ferrarijeva misao vodilja da uvijek može brže, jače i bolje, u Frankfurtu će se materijalizovati kroz novi 458 Speciale. Riječ je o poboljšanoj verziji standardnog Ferrarija 458 Italia, koja umjesto dosadašnjih 578, razvija 605 KS. Interesantno je da se povećanje snage nije se odrazilo na obrtni momenat, koji je kod oba modela isti: 540 Nm pri 6.000 obrtaja u minuti.

 

Sa navedenim pojačavanjem, V8 agregat Speciale model je ujedno postao i najjači osmocilindrični motor, koji je ikada ugrađen u jedan Ferrari sa čak 135 KS po litri zapremine. Dodatni „konji“ donijeli su bolje ubrzanje od 0 do 100 km/h, koje je sa dosadašnjih 3,4 sekunde, kod Speciale modela smanjeno na samo tri. Još impoznatnije je ubrzanje do 200 km/h, za koje treba tek 9,1 sekundu.

 

Do završetka ovog teksta nije bilo poznato kako se pojačavanje odrazilo na maksimalnu brzinu, koja kod standardnog modela iznosi 325 km/h. S druge strane, Ferrari je objavio da je 458 Speciale stazu u Fioranu odvezao za 1 minut i 23,5 sekundi, što je za 1,5 sekundi brže u odnosu na standardni 458 Italia. Osim pojačavanja motora, Ferrari je u saradnji sa studiom Pininfarina pripremio i nove aktivne aerodinamičke elemente, koji imaju mogućnost prilagođavanja brzini kretanja vozila i na taj način omogućavaju bolje prijanjanje.

 

Vrhunske performanse Speciale modelu omogućava i Side Slip Angle Control sistem, koji je namijenjen za elektronsku kontrolu bočnog zanošenja i preraspodjelu snage između pogonskih točkova. Cijena ovog modela još uvijek nije poznata, ali je sigurno da će biti veća od 230.560 eura, koliko košta standardna 458 Italia. 

 

Datum objave: 12/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook