Naslovna > Pininfarina > Battista > Najjači na svijetu
FOTO GALERIJA (15)

Pininfarina Battista

Najjači na svijetu

Čuvena dizajnerska auto kuća Pininfarina je na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi predtavio javnosti svoj potpuno električni supersportski model...

 

Onog momenta kada bude isporučen prvim kupcima ovaj superautomobil će zvanično biti najsnažniji ikada proizveden sa čak 400 KS više od aktuelnog Bugatti Chirona. Batista je pogonjen sa četiri električna motora (za svaki točak po jedan) koji isporučuju ukupno fantastičnih 1899 KS pri 2300 Nm obrtnog momenta! Ovako snažan pogon omogućava ovom italijanskom superautomobilu ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od dvije sekunde, a od nule do 300 km/h za čak 12 sekundi! Maksimalna brzina je limitirana na 350 km/h.

 

Elektične motore napaja tečnošću hlađena litijum-jonska baterija od 120 kWh postavljena u podu vozila razvijena u saradnji sa kompanijom Rimac i kao takva omogućava autonomiju od oko 450 prećenih kilometara sa jednim punjenjem. Proizvodnja je limitirana na samo 150 primjeraka sa po 50 primjeraka za sjevernoameričko, evropsko i bliskoistočno tržište. Cijena po jedinici bi trebala biti očekivana u rasponu od 1,9 do 2,5 miliona dolara.

Datum objave: 13/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook