Naslovna > Automobili > Ferrari > F12 Berlinetta > Najjači, najbrži, naj...
FOTO GALERIJA (11)

Snovi - Ferrari F12 Berlinetta

Najjači, najbrži, naj...

Sa Ferrari F12 Berlinetta modelom kompanija iz Maranella je potukla sve dosadašnje cestovne rekorde i ponudila jedinstven automobil, od čijih performansi zastaje dah...

Ferrari F12 Berlineta je novi predmet želja bogatih i ekskluzivni san siromašnih. Prema riječima prvog čovjeka Fiat grupacije Luke di Montecemola, najbrži cestovni automobil u istoriji Ferrarija predvodnik je nadolazeće generacije novih modela, koji će za pogon koristiti isključivo V12 agregate.

 

Da je u razvoju ovog po mnogo čemu jedinstvenog sportskog automobila istekla rijeka znoja na prvu potvrđuje dizajn. F12 Berlinetta izgleda kao atletski građena skulptura na točkovima. Svaki centimetar njegovog oklopa ima svoj smisao, prvenstveno aerodinamički, pa tek onda estetski. Agresivnost prednjeg kraja, sa spojlerima poput oštrica usmjerena je prvenstveno na što bolje razbijanje vazduha. Kvalitet više je odličan dizajn, čija ratobornost je naglašena atraktivnim svjetlima i usisnikom za vazduh na sredini poklopca motora. Jedinstveni detalj su bočni aerodinamički otvori, koji omogućavaju bolje opstrujavanje vazduha oko karoserije i obezbjeđuju prijeko potreban pritisak na automobil pri vrtoglavo visokim brzinama.

 

Tačka na „i“ kada je riječ o dizajnu je zadnji kraj sa četiri izduvna topa i jasno uočljivim difuzorom vazduha. Pozadinu krasi i jedan nesvakidašnji detalj, a to je F1 diodne svjetlo, koje poboljšava vidljivost automobila u svim uslovima vožnje. Enterijer je skockan u prepoznatljivom Ferrari stilu sa puno brušene kože, karbona i aluminijuma. Sportskih detalja ima na pretek, a mnogi od njih pozajmljeni su od za četiri cilindra skromnije 458 Italije.Za pogon Berlinette je zadužen novorazvijeni 6,3-litarski V12 agregat sa 740 KS i 691 Nm obrtnog momenta, koji je uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem sa dva kvačila. Maksimalna snaga se razvija pri 8.250 obrtaja u minuti, dok je obrtni moment na raspolaganju pri 8.700, što je dovoljno da se do 100 km/h iz mjesta stigne za 3,1 sekundu, a do 200 za 8,5.

 

 

 

Brzinski maksimum je za cestovne standarde na nevjerovatnih 340 km/h. Svaki pa i najmanji pritisak na papučicu gasa rezultuje buđenjem simfonijskog orkestra, koji umjesto klasične svira najžešću tehno muziku, od koje krv jednostavno proključa. Protiv brutalne snage motora i 1.525 kilograma teškog automobila bore se karbon-keramičke kočnice prečnika 398 x 223 x 38 naprijed, te 360 x 233 x 32 pozadi, u sadejstvu sa sportskim ABS-om i EBD-om. U kroćenju automobila vozaču pomažu ESC sistem stabilnosti, F1-Track kontrola trakcije, dok prenos snage dozira treća generacija elektronskog diferencijala. Za dodir sa podlogom zaduženi su 20-colni pneumatici dimenzija 255/35 naprijed i 315/35 pozadi. Cijena F12 Berlinette još nije definisana, ali je već sada sigurno da će biti dostižna samo rijetkim i prilično bogatim sretnicima.

 

 

 

Datum objave: 26/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook