Naslovna > Automobili > Rolls-Royce > Sweptail > Najskuplji automobil na svijetu
FOTO GALERIJA (18)

Rolls Royce Sweptail

Najskuplji automobil na svijetu

U okviru prestižne automobilske izložbe “Concorso d'Eleganza Villa d'Este” – konkursu elegancije koji se od 1929. godine održava na obali jezera Como Rolls Royce je predstavio jedinstveni model Sweptail, koji nezvanično konkuriše za najskuplji automobile na svijetu.

Pišemo nezvanično  zato što britanski proizvođač  nije želio da potvrdi  informaciju koju su objavili  pojedini britanski časopisi prema miliona eura. Inspiraciju za originalan oblika zadnjeg dijela dizajneri Rolls Roycea su tražili i pronaši u zanosnim oblinama skupocjenih jahti. - Sweptail automobilska ekvivalencija visoke mode. Iz svakog centimetra njegove jedinstvene karoserije odiše romansa putovanja. On je božanstveni kralj raskošnih kupe automobila, koji se ne može, niti će moći da se uporedi sa bilo kojim modelom u svijetu. On je klasa za sebe, automobil u kojem se istovremeno ogledaju naša bogata tradicija i naša bliska budućnost - kazao je Torsten Müller-Ötvös, glavni izvršni direktor Rolls-Royce Motor Cars. 

 

Kao osnova za Sweptail model  je poslužio 5,6 metara dugački Rolls Royce Phantom Coupe. Mada nije potvrđeno od njega je najvjerovatnije posuđen i 6,7-litarski V12 motor koji u originalnom izdanju raspolaže sa 460 KS i 720 nm. Podsjećamo da Phantom Coupe ima 2.580  kilograma. Uprkos toj činjenici moćni dvanaestocilidraš omogućava da se od 0 do 100 km/h ubrza za 5,8 s i da dostigne najveća brzina od elektronski limitiranih 250 km/h. Bočna linija je mnogo elegantnija nego kod Phantom Coupea koji je poslužio kao platforma za razvoj Sweptaila. Čitava krovna konstrukcija je drugačija i osjetno razvučenija. Dok su kod Phantoma masivnim hromiranim umetkom naglašeni A stub i okvir vjetrobrana, kod Sweptaila je tažište prebačeno na masivni C stub, koji se stapa sa krovnom linijom i dugačkim “repom” automobila. Karoseristi Rolls-Roycea  su zadnji dio automobila u potpunosti izradili ručno od aluminijuma. Ovaj projekat je za njih bio veliki izazov jer su morali ispoštovati želje dizajnera bez narušavanja torzione krutosti automobila i njegove aerodinamike, ali i činjenice da je na krovne nosače postavljen veliki stakleni krov koji je osjetljiv na udare i karoserijska uvijanja. Jedan od najzanimljivijih detalja na Sweptailu je njegov stakleni panormaski krov, koji takođe spada u specifi čne zahtjeve tajnog klijenta. To je najveći stakleni krov koji je do sada ugrađen na jedan automobil. Osim što omogućava prirodno osvjetljavanje enterijera on običnim smrtnicima pruža pogled na luksuzno uređen enterijer.

 

Kako je nastao Sweptail
Početkom 2013. godine Rolls-Royce je dobio zahtjev od jednog veoma bogatog kupca da za njega osmisli i proizvede jedinstven kupe. Tajni kupac je poznat kao pasionirani kolekcionar raznoraznih skupocjenosti, a u njegovom vlasništvu su između ostalog i po jedna jedinstvena super jahta i privatni avion... Za sada nepoznati bogataš je poželio da kolekciju luksuznih prevoznih sredstava proširi sa jedinstvenim primjerkom Rolls-Royca, jer ga on fascinira čitav život. Klijent je svoje želje i zamisli prenio dizajnerskom odjelu britanskog proizvođača i između ostalog naglasio da je impresioniran Rolls-Royce kočijama napravljenim u razdoblju između 1920. i 1930. godine...
 

Datum objave: 15/06/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook