Naslovna > Automobili > Kia > Rio > Najveće izmjene - tehnološke

Kia Rio

Najveće izmjene - tehnološke

Nova redizajnirana Kia Rio će predstavljati direktnog konkurenta Opelu Corsi i Ford Fiesti sa novim pogonskim jedinicama i tansmisijom za koju se tvrdi da poboljšava efikasnost, kao i brojne nadogradnje opreme, infotaiment sistema i sigurnosti...

Najveću novost na ovom modelu predstavlja EcoDynamics+ pogonski sistem koji objedinjuje najnoviji jednolitarski T-GDi trocilindraš sa „blagim“ hibridnim starter-generatorom  od 48V. Ovaj sistem uvezan sa litijum-jonskom baterijom iskorištava energiju kočenja kako bi pomogao pogonskoj jedinici prilikom ubrzavanja i radu start/stop sistema. EcoDynamics + će biti dostupan na dvije verzije jednolitarskog agregata koji će zamijeniti stare Kappa pogonske jedinice. Na raspolaganju kupcima će biti jačine od 100 i 120 KS, dok će se na tržištima određenih zemalja navedeni agregati nuditi bez hibridnog dodatka. U svakom slučaju, hibridne varijante će biti postavljene u srednji nivo ponude modela Rio, dok će početni nivo sačinjavati 1,2-litarski benzinski agregati sa „prirodnih“ 84 KS.

 

 

 

 

Pomenuti unapređeni mjenjački sistem koristi elektronsko kvačilo koje je integrisano u elektrifikovani pogonski sistem, tako da se motor gasi kada se vozilo zaustavlja. Ostala unapređenja mjenjačkog sistema po prvi put uključuju šestostepenu manuelnu transmisiju na jednolitarskom agregatu od 100 KS, zajedno sa opcionalnim sedmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim sistemom kvačila.

 

 

 

 

 

Kao što je uobičajeno za facelifting „srednjih godina“ izmjene u karoserijskom dizajnu su jako male i ograničene su na branike i LED svjetlosne grupe. U kabini Rio dobija unaprijeđeni infotaiment sistem pod nazivom UVO Connect, sa osmoinčnim displejem osjetljivim na dodir sa satelitskom navigacijom na određenim nivoima opreme. Tu su takođe i Apple CarPlay i Android Auto sistemi podrške. Ovaj sistem će biti jedan od prvih ugrađenih u Kia modele koji će omogućavati telematiku, omogućavajući korisnicima pristup raznim ažuriranim podacima, od saobraćaja i vremenske prognoze pa sve do informacija o cijenama goriva i slobodnim parking mjestima. U ponudi je i aplikacija za pametne telefone koja omogućava pristup dijagnostici vozila i slanje podataka o zadatoj ruti neposredno pred početak putovanja.

 

 

 

Na drugom mjestu u kabini se nalaze detalji od nadograđenih materijala, kao što je panel sa efektom karbonskih vlakana za instrumet tablu GT-Line varijante i 4,2-inčni informativni displej između instrument pokazivača. Sve varijante nove Kie Rio će dobiti mogućnost podešavanja visine na vozačkim i suvozačkim sjedištima. Tehnologija detekcije pješaka i biciklista, izbjegavanja sudara će takođe biti uključen u standardnu opremu. Nova, redizajnirana Kia Rio bi se trebala pojaviti na evropskom tržištu u toku ove jeseni, a početna cijena bi se trebala kretati od 12.400 eura po jednici.

Datum objave: 26/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook