Naslovna > Automobili > Toyota > Highlander > Najveći SUV brenda dobio novi motor

Toyota Highlander

Najveći SUV brenda dobio novi motor

Svi Highlander modeli u Evropi standardno dolaze sa podlogom za bežično punjenje. Apple CarPlay je bežični, dok je Android Auto povezivanje moguće putem kabla...

U maju 2020. Toyota je predstavila Highlander za evropsko tržište gdje je trenutno najveći SUV model marke. Sada ulazi u modelsku godinu 2023. na Starom kontinentu, što donosi novi motor za određena tržišta, novu tehnologiju i nove mogućnosti prilagođavanja. 2023 Highlander je sada dostupan za narudžbe u regiji, a prve isporuke se očekuju u četvrtom tromjesečju godine. Baš kao i američki Highlander 2023, model za Evropu dobija novi 2,4-litarski turbo motor sa četiri cilindra koji zamjenjuje zastarjeli atmosferski 3,5-litarski V6. Toyota kaže da novi agregat isporučuje 269 KS, 4 KS više od američkog modela,  a maksimalni obrtni moment trebao bi biti oko 419 njutn-metara. Iako su ovi brojevi neznatno niži u poređenju sa odlazećim 3.5 V6, proizvođač automobila obećava “veliki odziv ubrzanja i isporuku obrtnog momenta”.

 

 

 


Evropski kupci vjerovatno neće biti sretni kada čuju da je novi 2,4-litarski pogon dostupan samo u istočnoj Evropi. U zapadnom dijelu kontinenta, Highlander se prodaje s hibridnim sistemom koji koristi 2,5-litarski benzinski motor Atkinsonovog ciklusa, podržan prednjim i zadnjim elektromotorima. Snaga sistema je 248 KS sa odgovarajućom emisijom CO2 od 146 grama po kilometru. Toyota kaže da ovi brojevi predstavljaju najbolji odnos snage i CO2 u segmentu.

 

 

 

Još jedno važno ažuriranje za 2023 Highlander u Evropi je uvođenje velikog 12,3-inčnog ekrana za infotainment sistem. Tehnologija sada dolazi sa dodatnim funkcijama kao što je navigacija zasnovana na Cloudu sa podacima o saobraćaju u realnom vremenu, ažuriranja softvera bežičnim putem, 3D mapiranje grada, fiksne informacije o lokaciji kamere za brzinu i druge. Takođe, novost za modelsku godinu 2023. je digitalna instrument tabla, koja sada dolazi s novim dizajnom. Novi izgled stvara trodimenzionalni efekat i prilagodljiv je za četiri različite teme dizajna.

Datum objave: 07/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook