Naslovna > Teme > Naloženo povlačenje oko 100.000 vozila sa tržišta

Opel

Naloženo povlačenje oko 100.000 vozila sa tržišta

Sjedište kompanije Opel u Njemačkoj, prije dva dana posjetila je policija zbog sumnje o lažiranju rezultata na testovima emisije izduvnih gasova...

Tamošnji državni organi su izvršili provjere na osnovu sumnji o lažiranju rezultata na testovima emisije izduvnih gasova kod Opelovih dizel automobilima. Ova vijest je potvrđena od strane policije Hesena, a navedena sumnja se nakon obavljene provjere ispostavila kao tačna. Istraga koju je sprovela policija, pokazala je da se na određenom broj Opelovih vozila nalazi nelagalno instaliran softver, koji može da manipuliše rezultatima vezanim za utvrđivanje emisije štetnih gasova. Inače je još tokom jula mjeseca ove godine, Ministarstvo saobraćaja Njemačke održalo saslušanje predstavnika ove kompanije, zbog sumnje o manipulaciji i lažiranju testova emisije štetnih gasova kod dizel agregata. Korišćenjem navedenog softvera, Opel je postigao da rezultati pokazuju manju količinu štetnih gasova od one koja je zakonom predviđena.

 


Pošto su se sumnje Njemačkih valsti obistinile, kompaniji Opel je naloženo da sa tržišta povuče oko 100.000 vozila. Prema izjavi predstavnika vlasti, radi se o dizel verzijama modela Opel Cascafa, Insignia i Zafira. Inače proizvođač je ranije priznao da je u njihovim vozilima prisutan sporni ECU, a koji je programiran da se isključi pri određenim temperaturama, ali da on radi u skladu sa zakonskim regulativama. Međutim, njemačko regulatrono tijelo KBA je još tokom 2015. godine otkrilo četiri sporna softvera kojima je omogućena manipulacija, te je kompaniji naloženo da ih ukloni. Pošto je ove godine otkriven i peti softver za koji se smatra da nije legalan, kompaniji Opel je naloženo da smjesta povuče sa tržišta svoje modele Cascada, Insignia i Zafira, navedeno je u saopštenju KBA.

Datum objave: 18/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook