Naslovna > Automobili > Chevrolet > Corvette > Nekoliko premijera Chevroleta

U Ženevi

Nekoliko premijera Chevroleta

Ženeva. 83. sajam automobila u Ženevi obilježila je svjetska premijera dugo očekivane Corvette Stingray kabriolet. Uz kupe model ovoga novoga sportskog automobila, Chevrolet prvi puta u Europi predstavlja i električni automobil Spark te osvježenu verziju automobila Captiva SUV.

 

Stingray je jedno od najkultnijih imena u automobilskoj industriji, a nova Corvette ostaje vjerna tom nasljeđu, s time što pokazuje bolje performanse prema svim mjerilima. Corvette Stingray kabriolet pruža jednak omjer tehnologije, dizajna i performansi kakav je ugrađen i u kupe verziju. Projektirana je kako bi se istakla u svakoj situaciji, bilo da se radi o svakodnevnoj vožnji na posao, putovanju preko cijelog kontinenta, ili jurnjavi kroz zavoje.Jedine strukturne izmjene kod kabrioleta ograničene su na prilagodbe koje je zahtijevao sklopivi krov i premještanje nosača za sigurnosne pojaseve.

 

Corvette Stingray je najsnažniji standardni model Corvette ikad proizveden, s procijenjenih 450 konjskih snaga (335 kW) i okretnim momentom od 610 Nm. Ovaj standardni model pokazuje i najveću moguću sposobnost ubrzanja od 0 do 100 km na sat za oko četiri sekunde*. I posljednje, ali svakako ne i najmanje važno, očekuje se da će nova Corvette Stingray, u smislu ekonomične potrošnje goriva, biti još bolja od dosadašnjeg modela.

 

Istaknute osobine Corvette Stingray uključuju:

  • Nov 6,2-litarski V8 motor LT1 s kombinacijom naprednih tehnologija, koje uključuju izravno ubrizgavanje goriva, aktivno upravljanje gorivom i stalno promjenljivo otvaranje ventila te napredan sustav izgaranja radi postizanja veće snage uz manju potrošnju goriva
  • Nov ručni mjenjač sa sedam brzina i funkcijom Active Rey Matching koja predviđa stupanj prijenosa i u skladu s time prilagođava brzinu motora za glatko mijenjanje brzina, kao i šest-stupanjski automatski mjenjač
  • Napredne vozačke tehnologije koje obuhvaćaju Drive Mode Selector s pet načina rada koji prilagođava 12 vozačkih parametara za lakšu prilagodbu uvjetima na cesti
  • Ultra-lake materijale, uključujući poklopac motora od ugljikovih vlakana te uklonjiv krov od istog materijala na kupe izvedbi; prednje i zadnje blatobrane, stražnje bočne elemente i vrata od kompozitnih materijala; podvozje od kompozita ugljikovih nano cjevčica te novi aluminijski okvir koji pridonose raspodjeli težine prema zadnjem kraju u cilju postizanja savršene raspodjele težine u omjeru 50:50, što podržava vrhunski omjer snage i mase
  • Unutrašnjost izrađena od materijala poput ugljikovih vlakana, aluminija i ručno oblikovane kože, s dva 8-inčna zaslona s podesivim postavkama i mogućnošću povezivanja na internet
  • Napredno HID i LED osvjetljenje

Raspoloživ je paket opreme Z51 koji podiže performanse vozila na razinu dovoljnu za trkaću stazu, koji obuhvaća elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem, sustav podmazivanja sa suhim karterom, te integrirani sustav hlađenja kočnica, diferencijala i mjenjača, kao i jedinstven "aero" paket koji još više pojačava stabilnost pri visokim brzinama.

Spark EV - Chevroletova električna zvijezda na Sajmu automobila u Ženevi

 

Slijedom svjetske premijere Sparka EV prošle godine u Los Angelesu, Chevroletov novi električni mini automobil prvi put će biti predstavljen europskoj publici na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj automobil kreće u prodaju na odabranim europskim tržištima od 2014. godine.Očekuje se da će Chevrolet Spark EV postaviti nova mjerila kada se radi o performansama urbanoga, gradskoga električnog automobila. Pogonjen najsuvremenijim GM-ovim električnim motorom i baterijskim sustavom, Spark EV ima okretni moment od 543 Nm i razvija 130 KS (100 kW).S ubrzanjem od 0 do 100 km/h za manje od 8,5 sekundi, Chevroletov maleni automobil djeluje kao da je izrađen upravo za zabavnu vožnju. Osim toga, Spark EV nudi vrlo konkurentan doseg koji će ga staviti u kategoriju najboljih automobila u svojoj klasi.Baterijski sustav od iznad 20 KWh projektiran je na način koji omogućava brzo punjenje kako na običnoj izmjeničnoj (AC) tako i na istosmjernoj struji (DC). Brzo punjenje na istosmjernoj struji omogućava punjenje automobila do 80 posto kapaciteta za oko 20 minuta. Baterijski sustav može podnijeti svakodnevno brzo punjenje na istosmjernoj struji.

Stražnja kamera pružat će pomoć pri vožnji unazad. Spark EV će biti opremljen s dva sedam-inčna LCD zaslona s podesivim postavkama, od kojih je jedan sastavni dio povezivoga radijskog sustava Chevrolet My Link. Tehnologija Chevorlet MyLink korisnicima omogućuje povezivanje kompatibilnih pametnih telefona na radio i na njegov zaslon u boji osjetljiv na dodir.

Sustav Chevrolet MyLink podržava velik broj aplikacija kojima korisnici mogu upravljati koristeći svoje pametne telefone te preko interneta slušati radio stanice iz cijelog svijeta.

 

Chevrolet Trax osnažuje europsku ponudu SUV-a

 

Osvježen dizajn Captive uvodi nekoliko izmjena na stražnjem i prednjem dijelu automobila, uključujući nova LED stražnja svjetla, uglaste kromirane vrhove ispušnih cijevi i preoblikovan odbojnik. U prednjem je dijelu spušten odbojnik, uvedena nova maska te obnovljena svjetla za maglu, a novi su i aluminijski naplatci od 18 inča.

 

Ulazak i pokretanje bez ključa dolazi kod viših paketa opreme u novoj Captivi. Automobil će iznutra imati sjedala u svježim bojama i novim materijalima (sjedala presvučena kožom u višim paketima opreme), te novu ploču s instrumentima. Dvozonska klima, paket ambijentalnog osvjetljenja te grijana stražnja sjedala nude još veću udobnost u pojedinim paketima opreme.

 

Europska ponuda Chevroletovih SUV-a uskoro će uključivati Trax, nov maleni SUV koji bi već ovog ljeta trebao stići u autosalone u Bosni i Hercegovini.

 

Trax dolazi s tri ekonomična motora. Moguć je izbor između 1,4-litarskoga benzinskog motora s turbo punjenjem od 140 KS (103 kW), 1,6-litarskoga benzinskog motora, kao i od 1,7-litarskog dizel motora koji proizvodi 130 KS (96 kW). Sve verzije ručnog prijenosa imaju Start/Stop funkciju. Trax dolazi u verziji s prednjim pogonom (FWD) te pogonom na sva četiri kotača (AWD).*

 

Viši paketi opreme malenog SUV-a Trax sadrže tehnologiju Chevrolet MyLink u standardnoj ponudi. 

 

Chevrolet je među prvim markama koje korisnicima iPhonea nude povezivanje sa sustavom Siri Eyes Free

 

Od ožujka ove godine, Chevroletovi automobili opremljeni tehnologijom Chevrolet MyLink stavljaju na raspolaganje Siri, inteligentan sustav podrške koji obavlja radnje slijedeći glasovne poruke.Korisnici sustava MyLink koji posjeduju kompatibilni iPhone* (od 4S nadalje) s ugrađenim sustavom iOS6, moći će koristiti Siri za obavljanje niza aktivnosti pritom sigurno prateći cestu i držeći ruke na upravljaču. Funkcija Siri Eyes Free, koja se može praktično aktivirati tipkom na upravljaču, omogućuje:

  • Uspostavu glasovno aktiviranih poziva bez korištenja ruku iz telefonskog imenika spremljenog na iPhoneu
  • Slušanje pjesama i glazbe iz medijateke iTunes te automatsko prebacivanje izvora glazbe iz AM/FM radija na iPod funkciju
  • Slušanje, pisanje i slanje iPoruka ili SMS poruka na određeni broj ili bilo kojoj osobi iz telefonskog imenika
  • Pristup kalendaru i dodavanje obveza
  • Svođenje ometanja na najmanju moguću mjeru. Dok se nalazi u funkciji Eyes Free, Siri ne odgovara na složena pitanja koja zahtijevaju otvaranje internetske stranice

 

U automobilima opremljenim MyLink tehnologijom dostupna je i namjenska aplikacija za navigaciju pod nazivom BringGo. Ona s pametnog telefona projicira put na zaslon sustava osjetljiv na dodir. BringGo posjeduje funkciju usmjeravanja na prometnu traku, što vozačima pomaže tako što prikazuje ispravnu traku (trake) za odabrani smjer, dok opcija 'live traffic' nudi aktualne prometne informacije, poput izvještaja o nesrećama, te mogućnost biranja drugog pravca radi izbjegavanja prometnih gužvi. Usluga prometnih informacija zahtijeva aktivnu internetsku vezu putem pametnog telefona.Aplikacija BringGo ima sposobnost spremanja karata na pametni telefon te pruža pristup lokacijama i daje upute za svako skretanje čak i kada je telefonski signal loš.Osim toga, vlasnici Traxa uz tehnologiju Chevrolet MyLInk mogu slušati radio stanice pomoću aplikacije TuneIn. TuneIn omogućuje lako povezivanje na lokalne, međunarodne i internetske radio stanice, čime povezuje slušatelje na globalnu mrežu od 70.000 radio stanica. Za pristup sustavu TuneIn putem povezivog radija Chevrolet MyLink, kupci jednostavno trebaju na kompatibilnom pametnom telefonu preuzeti aplikaciju TuneIn radio te spojiti telefon sa sustavom My Link.

 

Vlasnici Chevroleta koji su kupili vozilo opremljeno tehnologijom MyLink početkom godine ili prošlog ljeta mogu nadograditi svoje sustave u ovlaštenim salonima.

 

Svakih 6,4 sekundi proda se jedan Chevrolet

Danas je Chevrolet jedan od najbrže rastućih automobilskih brandova i svakih 6,4 sekundi proda se jedan Chevrolet automobil. Chevrolet je četvrta najbolje prodavana svjetska marka automobila, koja je 2012. godine prodala više od 4,95 milijuna vozila.

Iako je SAD najveće pojedinačno tržište za Chevrolet, s ukupno 1,85 milijuna vozila prodanih u 2012. godini, više od 60 posto prodaje ove marke odnosi se na druge regije.

Već četvrtu godinu za redom Chevrolet povećava svoj tržišni udjel u Europi te je dosegao najbolji dosadašnji udjel od 1,28 posto na ukupnom tržištu vozila. Tržišni udjel Chevroleta porastao je na sedam od deset njegovih najboljih tržišta.  Chevrolet će 2013. godine predstaviti više od 20 automobila i kamiona u svijetu, što uključuje i pet novih ili osvježenih vozila za europsko tržište.

Kako Chevrolet nastavlja širiti svoje globalno poslovanje, tako usmjerava svoje projektiranje, dizajn i maloprodaju u jedinstvenu viziju i komunikacijsku platformu pod nazivom Find New Roads. Reklamna kampanja  Find New Roads utjelovljuje duh domišljatosti koji je oduvijek ucrtan u Chevroletov DNK, što će omogućiti da se cijela kompanija okupi oko teme koja se dosljedno provlači kroz ovaj brand.

Datum objave: 06/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook