Naslovna > Automobili > Porsche > Macan > Nemarnost otkriva novi model

Porsche Macan

Nemarnost otkriva novi model

Slike Macanovog glinenog modela se našla nedavnom Porscheovom prilogu o neprikazanim prototipskim vozilima...

Porsche je slučajno (da li je slučajno?) objavio sliku novog električnog Macana, dajući široj javnosti uvid u njegov dizajnerski stil. Očekivani čisto električni terenac njemačkog brenda trebao bi imati svojih „pet minuta slave“ za dvije godine, postavši tako drugi elektrifikovani model nakon Taycana. Ovaj „glineni golub“ djelimično pruža uvid kako bi trebao izgledati električni Macan. Za razliku od prethodnika, druga generacija će imati uglađeniji prednji branik i tanke svjetlosne grupe, a ovom novom stilu je po svemu sudeći „kumovao“ Taycan. Prethodne špijunske fotografije prototipa takođe prikazuju da je ovaj SUV usvojio coupe siluetu šasije.

 

 

 

Porscheovi dizajneri postavili su veliku distancu između prve i druge generacije Macana iz jednog vrlo bitnog razloga – oba automobila će se neko vrijeme prodavati jedan pored drugog, nudeći kupcima izbor četvoro ili šestocilindarskog agregata u starom i čisto električnog pogona u novom modelu.

 

Macan druge generacije će biti prvi automobil Volkswagen Grupe baziran na novoj platformi Premium Platform Electric (PPE). Ova platforma se najbolje može opisati kao pandan trenutnoj Macanovoj MLB platformi koja je namijenjena većim i višim automobilima od MEB-a, električnom ekvivalentu VW-ove MQB arhitekture.

 

 

Detaljne tehničke specifikacije za sada uglavnom ostaju nepoznate, ali Porsche je nagovijestio da će PPE platforma dijeliti iste mogućnosti punjenja od 800V/350 kW kao i Taycan. Ovo sugeriše da bi Macan mogao imati jednako veliku autonomiju sa jednim punjenjem i ako se uzme u obzir dodatni prostor u podu SUV-ja nova generacija bi se lako mogla „okruniti“ varijantom autonomije od preko 480 kilometara.

Datum objave: 13/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook