Naslovna > Automobili > BMW > iX > Nova era za električne modele

BMW iX

Nova era za električne modele

BMW iX predstavlja novi vodeći potpuno električni model, koji proizvođač opisuje kao „zoru nove ere“ za ovaj automobilski brend...

iX koristi petu generaciju eDrive elektromotora koji su snažniji i kompaktniji od prethodnih jedinica. Baterija od 100 kWh je smješena u podu vozila i napaja dva motora, po jedna na svakoj osovini koji isporučuju više od 500 KS. Prema BMW-u ovo omogućava ubrzanje do „stotke“ za manje od pet sekundi.

 

 

 

Najbitnija stvar od svega, baterija, omogućava domet od 600 kilometara sa jednim punjenjem. BMW tvrdi da se baterija može puniti punjačem od 200 kW, što znači da se nivo od 80% napunjenosti može postići za manje od 40 minuta. Konvencionalni zidni punjač za 11 sati može potpuno napuniti bateriju, a proizvođač tvrdi da je baterija i njene ćelije proizvedena iz obnovljivih izvora energije.

 

Platforma modela iX se zasniva na aluminijumu iz svemirskog programa i jezgru od ugljeničnih vlakana i razvijena je posebno za električna vozila sa većim nivoom automatizovanih funkcija vožnje. Prema BMW-u, nivo računarske snage u iX-u 20 puta veća od svega do sad šsto je projektovao za serijsko vozilo, što omogućava ovom SUV-ju da obrađuje dvostruko više podataka putem senzora.

 

 

U kabini se ima mjesta za pet osoba zahvaljujući odsustvu centralnog transmisionog tunela, a tu je i elektrohromatski stakleni krov koji automatski prilagođava svoju zatamnjenost u zavisnosti od jačine direktne sunčeve svjetlosti. Na kontrolnoj tabli se ističu zakrivljeni ekrani, jedan od 14,9-inča kao instrument pokazivač i drugi od 12,3-inča za infotainment sistemom najnovije generacije koji sadrži glasovnu i kontrolu gestikulacije. Tu je i novi šestougaoni upravljač i novi birač stepena prenosa posebno kreirani za iX seriju.

Datum objave: 11/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook