Naslovna > Automobili > Peugeot > 3008 > Nova generacija sa novim stilom

Peugeot 3008 2022.

Nova generacija sa novim stilom

Peugeot namjerava da generalno „remontuje“ narednu generaciju svoj modela 3008. Kad stigne na tržište 2022. godine, ovaj crossover srednje veličine bi se mogao prilično odaljiti od svojih „korijena“ i postati SUV model sa coupe stilom...

Treća generacija Peugeota 3008 bi trebao biti jedan od modela PSA grupacije koji se bazira na unapređenoj EMP2 platformi. Ova unaprijeđena platforma nosi puni naziv EMP2 V4 će i dalje podržavati konvencionalne pogonske jedinice, ali će takođe biti kompatibilna sa čisto električnom i 48V „blagom“ hibridnom tehnologijom koja će se razvijati u saradnji sa belgijskom kompanijom Punch Powertrain.

 

 

 

Što je najvažnije, nova platforma će omogućavati Peugeotu da zadrži fleksibilnost plug-in hibridnog sklopa u rasponu modela 3008, a to je osobina koju sestrinski brend Citroen ne može ostvariti sa novim modelom C4, koji se bazira na manjoj CMP platformi koja je više orijentisana na potpuno električnu jedinicu.

 

Novi C4 je potvrdio kako će poznati asortiman PSA 1,2-litrenih trocilindarskih PureTech benzinskih agregata biti uspješan na tržištu i u narednoj deceniji, a jedan od njih bi se vjerovatno mogao naći i u novom modelu 3008. Bivši SUV je trenutno dostupan u varijantama od 100, 130 i 155 KS.

 

 

 

Postojeći 1,5-litarski turbodizelski agregat PSA grupacije od 102 KS koji se takođe nalazi u novom modelu C4, može se takođe očekivati i u narednom Peogeotu 3008 u nekoj varijanti.

 

 

 

Što se tiče plug-in hibridnog pogona neke stvari su još nejasne. Aktuelni model nedavno je dobio 1,6-litarski agregat sa 13,2 kWh baterijom koji isporučuje 300 KS i omogućava autonomiju u električnom režimu od 65 kilometara, a ove cifre bi lako mogle biti drugačije na modelu nove generacije.

 

 

 

Međutim, potpuno električni model novog 3008 bi sasvim sigurno ponio varijantu postojećeg električnog pogonskog sklopa PSA grupacije sa baterijom od 50 kWh koji isporučuje jačinu od 136 KS. Ovaj eletrični pogonski sklop se nalazi na čitavom spisku modela od supreminija Peugeot e-208 pa do kombija Opel Vivaro.

Datum objave: 14/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook