Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Nova generacija, velike promjene?

Kia Sportage

Nova generacija, velike promjene?

Predstavljanje nove generacije Sportagea planirano je za sljedeću godinu, a novi model je sa obilnom kamuflažom već uhvaćen na testiranju na Nirburgringu…

Peta generacija jednog od najvažnijih Kijinih modela bar kad je u pitanju evropsko tržište, svjetlost dana bi trebalo da ugleda u aprilu sljedeće godine. Ipak, zbog aktuelnog virusa korona, datume svjetskih premijera treba uzeti sa određenom rezervom. Novi Sportage će se kao i do sada proizvoditi u Žilini u Slovačkoj, a platformu će dijeliti sa nedavno predstavljenim Tucsonom, pa se može pretpostaviti da će dijeliti i iste pogonske sklopove. To bi značilo da će novi Sportage ponuditi bogatu paletu pogonskih jedinica uključujući benzinske i dizelske agregate, a posebno zanimljive će biti već najavljene hibridne i plug-in hibridne verzije, a moguće je i potpuno električno izdanje.

 

 


Što se tiče samog dizajna, prema špijunskim fotografijama nije moguće naslutiti u kom pravcu ide korejski brend sa novim Sportageom. Ipak, pretpostavlja se da će doći do značajnog iskoraka u poređenju sa aktuelnim modelom, baš kao što je to bio slučaj sa nedavno predstavljenim bratskim Tucsonom. Posmatrano iz profila, peta generacija Sportagea ima čini se nešto isklesaniji i oštriji dizajn za razliku od aktuelnog modela zaobljenije forme. Za sada ne postoje fotografije unutrašnjosti, ali je za pretpostaviti da će kabinom dominirati digitalizacija. Kao što je to trend u cijeloj auto industriji, veći ekrani sa još bogatijim opcijama povezivanja ne bi trebalo da zaobiđu ni korejski SUV.

Datum objave: 16/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook