Naslovna > Automobili > Lada > Granta > Nova Granta
FOTO GALERIJA (6)

Lada

Nova Granta

Ne dešava se baš često da Lada predstavlja nove modele, stoga je predstavljanje Grante za ruskog proizvođača zaista veliki događaj

Zaista se ne dešava često da Lada predstavlja svoje nove ili čak i osvježene modele. Aktuelna generacija Samare je ista još od 1997, a Lada Niva 4x4 se nije mjenjala od 1977. godine. Stoga je predstavljanje novog modela za Ladu i njenu sestrinsku kompaniju AvtoVaz zaista veliki i značajan događaj. 

 

Granta je nastala na temeljima Karoline hatcback.  Zanimljivo je da osnovni model u Rusiji ima cijenu oko 10 000 KM (5300 eura). Za taj novac Granta dolazi sa čeličnim naplacima, manuelnim otvaranjem prozora i ... nema više. 13 000 KM košta model sa većim nivoom opreme u koju spada servo, centralno zaključavanje, električni prozori, stereo cd player i ABS.  Za navigaciju, elektronski program stabilnosti i bočne zavjese u Granti kupci će morati izdvojiti dodatni novac, jer su isti dodatne opcije.  Grantu pokreće stari (dobri?) 1,6-litarski benzinac sa osam ventila koji preko petostepene ručne transmisije snagu isporučuje na prednje točkove. Nešto kasnije, biće dostupan i 1,4-litarski benzinac sa 16 ventila.  Još je saopšteno da Lada razvija trkaću verziju sa kojom će nastupiti na World Touring Car Championship. Ako Dacia može na Andros Trophy i  Pikes Peak, može i Lada na WTCC. 

Datum objave: 29/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook