Naslovna > Automobili > Kia > Ceed > Nova Kia Ceed GT debituje u Parizu

Kia Ceed GT 2019

Nova Kia Ceed GT debituje u Parizu

Kompanija Kia je potvrdila informaciju da radi na trećoj verziji nove generacije modela Ceed, a najvjerovatnije se radi o karoserijskoj izvedbi “Shooting Brake”…

Na Sajmu automobila u Frankfurtu 2017 godine, južnokorejski proizvođač automobila je predstavio ovaj konceptualni model. U to vrijeme nije bilo poznato da li je Kia izradila serijsku varijantu, ali su se u javnosti pojavile informacije da bi se upravo navedeni model mogao naći u serijskoj proizvodnji. Direktor za planiranje i proizvodnju u Evropi kompanije Kia David Labrosse je izjavio da će treća verzija modela Ceed biti premijerno predstavljena na predstojećem Sajmu automobila u Parizu u oktobru ove godine.  Podatci oko treće verzije novog Ceeda donose dobre i loše vijesti. Loše vijesti su te, da će novi model imati okruglo 200 KS slično kao i prethodnik, a dobre vijesti su te da će za razliku od prethodnika koji je bio u ponudi samo sa troje vrata, novi Ceed biti ponuđen isključivo kao petovratni hatchback i karavanska varijanta.

 

 

Ukoliko su sve navedene informacije tačne, Kia će ponuditi tržištu kombinaciju stila i praktičnosti u jednom modelu. Michael Cole bivši čelnik kompanije Kia je takođe pomenuo ovu informaciju, kada je odgovarao na pitanje da li će novi model Ceeda imati oblik karoserije po ugledu na Hyundai i30 Fastback. Najavljeni Ceed će biti pogonjen 1,6-litarskim benzinskim turbo agregatom, okvirno jednake snage kao i prethodni model, ali kome je zahvaljujući unapređenjima inžinjera kompanije Kia smanjena potošnja goriva i emisija izduvnih gasova. Za sada nema tačnih informacija o broju obrtnog momenta koji će generisati ovaj novi agregat, ali bi vjerovatno trebao biti oko 265 Nm kao i kod predhodnika. Čak i bez većeg broja konjskih snaga, Ceed GT će isporučivati veću snagu u poređenju sa najsnažnijim regularnim modelom Ceed u aktuelnoj ponudi  sa 1,4-litarskim benzinskim agregatom od 138 KS i 241 Nm obrtnog momenta. Činjenica je da koncept Shooting Brake djeluje veoma interesantno, a treća verzija modela Ceed bi lako mogao biti vodeći model u ovoj liniji automobila.

 

Datum objave: 17/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook