Naslovna > Automobili > Škoda > Octavia > Nova Octavia na novoj platformi

Škoda

Nova Octavia na novoj platformi

Češki proizvođač će vjerovatno u toku ove godine predstaviti treću generaciju Octavije, koja će biti izgrađena na novoj platformi

Svoje prvo javno i zvanično prikazivanje Octavija treće generacije imat će vjerovatno u drugoj polovini godine, možda na Salonu u Parizu, dok se pojavljivanje na tržištu očekuje početkom naredne godine. Česi su saopštili da će proizvodnju ovog modela intenzivirati u novembru mjesecu, stoga i ovi podaci.

 

Njemački AutoBild tvrdi da je će se karavanska izvedba nove Octavie na tržištu naći godinu dana nakon premijere sedan varijante, a tek 2014. godine možemo očekivati terenski orjentisanu verziju ovog modela Scout.  Ono što je najzanimljivije kada je nova Octavia u pitanju jeste platforma. Dosadašnju, možemo slobodno reći legendarnu PQ35 platformu, Octavija će zamijeniti MQB platformom, koja će svoj debi imati na modelu Audi A3 u Ženevi ove godine. Na istoj platformi Volkswagen će izrađivati veliki broj svojih modela, među kojima je i sedma generacija Golfa. Značajnih detalja o Octaviji III trenutno nema, osim što se špekuliše o većem međuosovinskom rastojanju za 100 mm. 

Datum objave: 06/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook