Naslovna > Auto moto sport > Nova pobjeda Quartarara, Marquez sedmi nakon duge pauze

Moto GP

Nova pobjeda Quartarara, Marquez sedmi nakon duge pauze

Fabio Quartararo je donio treću pobjedu timu Yamahe u isto toliko utrka, dok je Marc Marquez u svojoj prvoj trci od jula prošle godine osvojio sedmu poziciju...

Mladi francuski motociklista je stigao do druge pobjede za redom, šeste u karijeri i tako najavio borbu za titulu ove sezone. Trku je obilježio duel između njega i Alexa Rinsa na Suzukiju, a završio se sedam krugova prije kraja izletanjem Rinsa sa staze. Drugu poziciju je sa gotovo pet sekundi iza Francuza zauzeo Francesco Bagnaia na Ducatiju, a treće mjesto na postolju je pripalo aktuelnom šampionu Joanu Miru. Velika vijest je bila i povratak Macka Marqueza na stazu prvi put od jula prošle godine, a osmostruki svjetski šampion je utrku završio na sedmoj poziciji.

 

 

 


Na početku utrke se na čelo probio Dukatijev Johann Zarco nakon lošeg starta Quartarara, da bi vodstvo zatim preuzeo Rins. Španac se držao na vrhu do samog kraja utrke, kada ga je, devet krugova prije kraja, prestigao odlični Kvartararo. Rins je želeći da vrati prvu poziciju nametnuo sebi izuzetan tempo i ubrzo postao žrtva istog kada je izletio i pao sa motora. Velika borba se vodila i za treću poziciju između Zarca i Mira kojima se ubrzo priklučio i Bagnaia. Šest krugova prije kraja van staze je završio i dotadašnji lider u šampionatu Zarco, a borbi se priključio i Morbidelli koji se na kraju ipak morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Peti je trku završio Brad Binder iz KTM-a, šesti je bio Aleix Espargaro na Apriliji, a na sedmom mjestu se na kraju trke našao povratnik Marc Marquez. Trka je počela vrlo dobro za njega i ubrzo se našao na trećoj poziciji, ali nakon duge pauze ipak nije mogao da izdrži nemilosrdan tempo koji su nametnuli vodeći vozači. Osmi je bio njegov brat Alex ispred Enee Bastianinija i Japanca Takaakija Nakagamija. Maverick Vinales je očajnu trku završio tek na 11. poziciji, a devetostruki svjetski šampion Valentino Rossi je izletio sa staze.


Nakon tri utrke, na vodećem mjestu u šampionatu se nalazi Quartararo sa 61 bodom, ispred Bagnaije sa 46 i Vinalesa sa 41. Moto GP sezona se nastavlja Velikom nagradom Španije koa se održava u Jerezu 2. maja.

Datum objave: 19/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook