Naslovna > Tehnika > Nove baterijske ćelije velike vrijednsoti

Mercedes

Nove baterijske ćelije velike vrijednsoti

Kompanija Daimler u čijem sastavu posluje Mercedes-Benz planira veliku nabavku baterijskih ćelija u narednoj deceniji, čija vrijednost dostiže čak 20 milijardi eura...

Nabavka je posljedica početka masovne proizvodnje električnih vozila, saopštili su ovo iz Mercedesa. Ova kompanija je jedan od mnogobrojnih njemačkih proizvođača automobila koja uveliko radi na  širenju u sektoru električnih vozila, imajući u vidu da su evropski regulatori donijeli stroge propise o emisiji štetnih gasova iz vozila koja koriste dizel agregate. "Kupovinom baterijskih ćelija u vrijednosti većoj od 20 milijardi eura sistemski sprovodimo transformaciju za električnu budućnost naše kompanije", izjavio je glavni izvršni direktor Dieter Zetsche.

 


Daimler se ipak nije oglasio koji će dobavljači dobiti ugovore kada je u pitanju ova nabavka, ali oni već imaju sklopljene ugovore sa nekim korejskim firmama, među kojima su SK Innovation i LG Chem i sa kineskIm dobavljačem Contemporary Amperex Technology, budući da planira da do 2022. izbaci na tržište 130 električnih i hibridnih vozila, pored električnih kombija, autobusa i kamiona.

Datum objave: 12/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook