Naslovna > Tehnika > Nove informacije sa testiranja

Mazda SkyActive revolucija

Nove informacije sa testiranja

Brendirano ime SkyActive- X koristi dizel- tehnologiju na benzinskim motorima odnosno visoku kompresiju u omjeru 14.7:1 ali i osiromašenu smjesu goriva.

Na početku bijaše motor sa unutrašnjim sagorjevanjem, koji je bio prilično dobar. Dao nam je motorsport i sladoled- kamionet koji je obradovao djecu. Onda se pojavio dizel motor koji je uz pomoć  napredne tehnologije ubrizgavanja goriva i turbo punjača donio kamionski obrtni moment u luksuzne automobile. Onda je došla “dizelgate” afera koja je rekla da dizelski motori ipak nisu tako čisti kako se govori, odnosno u rangu benzinaca. Zadnjih godina je došao “resizing” odnosno smanjenje zapremine benzinaca sve u cilju povećanih ”ekoloških” zahtjeva i smanjenja zagađenja.Od skoro se pojavljuju hibridne varijante koje koriste dodatnu električnu snagu i svi kažu da je u tome sada budućnost i da su benzinski neefikasni motori završili svoj napredak i da nemaju budućnost. A onda je došla Mazda...

 


Kao proizvođač  koji uvijek ide pomalo svojim putem (sjetimo se Wankel rotary motora i RX7, motorsport 787 B Le Mans), Mazda je često bila korak napred. Upravo se pojavila pogonska jedinica  SkyActive- G, o kojem smo već pisali u našoj rubrici”tehnika”. SkyActive- X automobil koristi dizel- tehnologiju na benzinskim motorima odnosno visoku kompresiju u omjeru 14.7:1 ali i osiromašenu smjesu goriva. Ono zbog čeka sve ovo pišemo su upravo pristigle najnovije informacije sa ispitivanja SkyActive- X  prototipova kažu da je motor toliko efikasan da ECU jedinica ne može to da prati i jednostavno se topi. Ispitivanja se nastavljaju i prvi rezultati su vrlo ohrabrujući, sa stanovišta potrošnje goriva i razvijanja snage iz ovih novih pogonskih jedinica. Više o ovoj tehnologiji pročitajte na našem portalu u rubrici  “tehnika”, a mi nestrpiljivo čekamo prvu serijsku primjenu ove tehnologije zakazanu za početak sljedeće godine.

Datum objave: 26/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook