Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Nove potkovice za Mustanga
FOTO GALERIJA (23)

Ford Mustang

Nove potkovice za Mustanga

Redizajnirani Mustang najveće promjene je pretrpio na prednjem dijelu. Novosti ima i u kabini, ali i ispod poklopca motora…

 

 

Iako na američkom tržištu sigurno drži poziciju lidera u klasi sportskih kupe modela, Ford je odlučio da Mustang mora biti redizajniran i osvježen, nepune dvije i po godine nakon premijere. Da su stratezi američkog proizvođača bili u pravu, najbolje potvrđuju prodajni rezultati za 2016. godinu, koji pokazuju da je prodaja Mustanga u Americi pala za čak 13% (105.932 jedinica). Pad prodaje od šest, odnosno 3% su ostvarila i njegova dva najbliža pratioca, Chevrolet Camaro (72.705) i Dodge Chellenger 64.478. S druge strane Atlantika, u Evropi, Mustang je napravio veliko iznenađenje povećavši prodaju sa 4.700 jedinica iz 2015. na oko 15.000 u prošloj godini (još nisu objavljeni konačni rezultati). Na tijelu automobila nema velikih promjena i riječ je uglavnom o manjim estetskim korekcijama. Sa redizajnom Mustang je dobio nova glavna svjetla sa novim rasporedom tri LED trake, koji više nemaju jednostavni ravni oblik već su blago zakošene ka maski automobila, koja je takođe redizajnirana. Njen šestougaoni oblik je blago naglašen, a promijenjen je i položaj plastičnih lamela, koje nose saćastu osnovu. Agresivniji oblik je dobio i prednji branik, a redefinisana su dnevna LED svjetla. Sa njima su integrisana i nova LED svjetla za maglu, koja mijenjaju dosadašnja halogena. U okviru redizajna Ford je izmijenio i poklopac motora. U potrazi za boljom aerodinamikom poklopac je spušten za 20 mm, a preoblikovani su i stilizovani usisnici vazduha na njemu.  Bokovi Mustanga su ostali netaknuti, dok je pozadina osvježena novom grafikom svjetala. Izmijenjen je i difuzor vazduha, a GT verzija je dobila veće zadnje krilo. Najveća novost u kabini je nova potpuno digitalna instrument tabla, koja se nudi kao alternativa klasičnoj analognoj. Digitalni instrumenti se „ispisuju“ na 12 inčnom ekranu visoke rezolucije i nude tri različita prikaza: normal, sport i track. Redizajnirani Mustang na američkom tržištu će biti dostupan u drugoj polovini 2017. a do kraja godine bi trebalo da se pojavi i na evropskom tržištu.

 

MOTORI
Najveća promjena u pogonskoj gami odnosi se na povlačenje 3.7-litarskog V6 motora sa 300 KS, koji nije naišao na očekivano zanimanje kupaca. U ponudi ostaju dosadašnji 2.3-litarski EcoBoost sa 317 KS i 5.0-litarski V8 čija snaga je sa dosadašnje 421 KS promijenjena na do sada nepotvrđen nivo. Jači motor se opciono može dobiti i sa novim desetostepenim automatskim mjenjačem. U Fordu su otkrili i da će EcoBoost motor imati povećan obrtni momenat. Podsjećamo da on sada iznosi 432 nm pri 3.000 o/min.

 

Datum objave: 15/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook