Naslovna > Tehnika > Nove tehnologije u službi ekologije

Jaguar Land Rover

Nove tehnologije u službi ekologije

Jaguar Land Rover je započeo višegodišnji istraživački program sa kojim će prikazati korištenje vazduhoplovne tehnologije u razvoju narednih generacija svojih vozila...

Cilj ovog projekta britanske kompanije je proizvodnja šasija za buduće modele koji bi bili otporniji na koroziju i manje udare. Za sada, uži izbor obuhvata niz lakih metalnih legura i kompozitne plastike, ali JLR za sada spisak ispitivanih materijala krije „kao zmija noge“. Kako bi što bolje ispitao materijale, JLR će ugraditi uzorak svakog od njih u vazduhoplovni senzor koji ispituje vlažnost, temperaturu, koroziju, zamor i onečišćenja. Nakon toga će senzor biti povezan na testno vozilo i vožen preko 400 000 kilometara po sjevernoameričkim divljinama kako bi se otkrile sve slabosti i nedostaci.

 

 

Projekat se takođe temelji i na istraživanjima kompanije o reciklaži aluminijuma iz otpadnih izvora i korištenju istog za izradu svojih vozila. Prve procjene kompanije sugerišu da bi ovaj postupak mogao smanjiti emisiju CO2 iz proizvodnje aluminijuma za čak 26% u poređenju sa trenutnim industrijskim standardom.

 

Ova šema reciklaže je proces koji je JLR već pokrenuo. Između septembra 2013. i marta 2020. godine ova britanska kompanija je preradila oko 360 000 tona aluminijumskog otpada i iskoristila u proizvodnji dijelova karoserije vozila.

 

Najnoviji program ispitivanja materijala predstavlja dio aktuelne strategije Destination Zero, koja predstavlja viziju budućnosti automobilizma sa nultom emisijom izduvnih gasova, bez nesreća i zakrčenja. Nekoliko nedavno predstavljenih projekata je stavljeno pod „isti krov“, uključujući novi bezkontaktni infotainment sistem, head-up displej i izrada unutrašnjosti vozila od recikliranog plastičnog otpada prikupljenog iz okeana.

Datum objave: 22/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook