Naslovna > Komercijalna vozila > Novi Caterpillar zglobni kamioni
FOTO GALERIJA (18)

CAT 725C2, 730C2 i 730C2 EJ

Novi Caterpillar zglobni kamioni

Sa nova tri zglobna kamiona Caterpillar je proširio i unaprijedio mogućnosti njegovih mašina u skladu sa praktičnim potrebama i zahtjevima kupaca i krajnih korisnika...

Caterpillar je u prodaju pustio zglobne kamione 725C2, 730C2 i 730C2 EJ. Nove mašine su zamišljene kao zamjena za modele 725C, 730C i 730C EJ koji su se etablirali dobrim performansama, pouzdanošću, izdržljivošću i odličnim potencijalom za zaradu. Caterpillarovi novi zglobni kamioni su dizajnirani oko operatera po pitanju lakoće upravljanja i udobnosti. Pouzdanost i performanse rezultat su evolucije provjerenih tehnologija sa starijih modela C serije koje je Caterpillar osavremenio. Novi zglobni kamioni se proizvode u Peterleeu u Engleskoj i nudiće se uporedo s modelima 735C, 740C EJ i 745C. Novi 725C2, 730C2 i 730C2 EJ postavljaju nove standarde u svojoj klasi vozila. Za to su zaslužne dokazane tehnologije, veliko Caterpillarovo iskustvo i uključivanje kupaca/korisnika u proces razvoja.

 

 


Model 725C2 cilja prvenstveno na tržište iznajmljivanja mašina. Njegovi kupci će biti zastupnici koji imaju uslugu Rent i privatne flote vozila i mašina za iznajmljivanje. Za tu kategoriju vozila najvažnija karakteristika je kompletna cijena posjedovanja (kupovina, kompletno održavanje i eksploatacija). Komponente poput integrisane osovine, potpuno zatvorenih kočnica i automatizovane kontrole proklizavanja su tu da spuste cijenu održavanja. Model 725C koji će biti zamijenjen ima odličnu reputaciju po pitanju pouzdanosti na terenu. Iz tog razloga su kvalitetna rješenja koja stoje iza te pouzdanosti prenesena u novi mode, na primjer prenos, osovine, kočnice, vješanje i zglobove. Caterpillar 730C2 je prilagođen kupcima koji će ga koristiti na terenu. Tu se sve računa u tonama materijala po satu ili tonama materijala po litru utrošenog goriva. Zbog toga ovaj kamion ima veću snagu vožnje i snagu kočenja u odnosu na prethodne modele. U isto vrijeme je 730C2 dovoljno prilagodljiv da može bez problema služiti u Rent flotama. Novi model traje duže i tako zadržava višu cijenu u kasnijoj prodaji od svog prethodnika.


Caterpillari 730C2 i 730C2 EJ su prilagođeni za rad u flotama kupaca koji nemaju mnogo iskustava s takvim mašinama. To je bio jedan od zahtjeva koji su prema Caterpillaru uputili kupci starijih modela. Posebno važna komponenta te prilagođenosti je potpuno automatski sistem protiv proklizavanja. Sistem je po prvi put ugrađen u modele 735B, 740B i 740B EJ 2011. godine i korisnici su bili oduševljeni. Automatski sistem protiv proklizavanja je ono što Caterpillarove zglobne kamione izdvaja od konkurencije. Catov sistem (ATC – Automatic Traction Control) ne zahtijeva apsolutno nikakvu intervenciju operatera da bi radio. Ovakav pristup ograničava potencijalne kvarove sistema u Rent flotama gdje korisnici nisu vični mašinama koje iznajmljuju.


CAT 730C2 EJ kombinuje sve prednosti kamiona sa sistemom za izbacivanje tereta u pokretu sa karakteristikama zglobnog kamiona C serije. Model 730C2 EJ će zamijeniti 730C EJ. Ejektor na EJ modelu omogućava širenje materijala tačno određene debljine. Ejektor može anulirati potrebu za dodatnim mašinama na terenu gdje se obavlja posao. Cat 730C2 EJ može izbaciti teret i dok stoji, poput klasičnog dampera, ali bez rizika od prevrtanja na mekanim podlogama. Kamion s ejektorom može izbaciti teret i ispod mosta, dalekovoda ili ispod neke druge građevina bez straha da će zapeti za nju, jer ne podiže teretni dio izvan svoje siluete. Sva tri nova zglobna kamiona su dostupna u verzijama koje su usklađene sa US EPA Tier 4 Final/EU Stage IV, U.S. EPA Tier 3/EU Stage IIIA ili U.S. EPA Tier 2/EU Stage II standardima o kontroli emisije izduvnih gasova. Verzije motora usklađene s S EPA Tier 4 Final/EU Stage IV imaju sisteme za tretiranje izduvnih gasova.

Datum objave: 15/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook