Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Novi električni luksuzni terenac

VW ID.6

Novi električni luksuzni terenac

Potpuno električni Volkswagenov SUV ID.6 je snimljen tokom testne vožnje na Alpima...

Ovaj električni SUV bi se u toku iduće godine trebao naći na kineskom tržištu, a još uvije nema tačnih informacija kada bi mogao biti dostupan evropskim kupcima. Konceptualni model Roomzz je prvi put prikazan na sajmu automobila u Šangaju 2019. godine, i po svemu sudeći ovaj razvojni model je zadržao većunu stilskih karakteristika izložbenog koncepta.

 

 

 

Zadnji dio vozila izgleda gotovo identično kao na novom SUV-ju ID.4, doduše uvećan u skladu sa proporcijama ovog automobila. VW je koristio sličan dizajn osvjetljenja i rasporeda vrata prtljažnika, dok je zadnji spojler „preslikan“ sa manjeg „rođaka“. Dizajn kabine će dijeliti sličnosti sa modelima iz ID serije, tako da se može očekivati isti digitalni instrument klaster i visoko postavljeni infotainment sistem. Kupci bi takođe trebali dobiti sistem ambijentalne rasvjete kabine u kompletu sa ekološki prihvatljivim materijalima kao što je ArtVelours presvlaka izređena od reciklirane plastične ambalaže.

 

 

 

 

Kao i ostala električna vozila iz VW porodice, ID.6 će se bazirati na MEB platformi kompanije. Najsnažniji model će biti opremljen sa parom elektromotora (po jedan naprijed i nazad) koji bi trebali isporučivati oko 306 KS i omogućavati ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od sedam sekundi. Iako još uvijek nema zvaničnih podataka oko baterije, poznato je da je ID. Roomzz koncept bio opremljen baterijom od 82 kWh za koju VW tvrdi da omogućava autonomiju od 450 kilometara. Vjerovatno će biti osiguran i sistem za brzo punjenje od 150 kW, koji će omogućiti da baterija dostigne 80% kapaciteta za samo 30 minuta.

 

Kao i kod ID.4, kupcima bi se mogao takođe ponuditi osnovni jednomotorni pogonski sklop jačine 204 KS i manjih baterija između 45 i 77 kWh što omogućava fleksibilna MEB platforma. 

Datum objave: 09/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook