Naslovna > Automobili > Nissan > Leaf > Novi Nissan Leaf

Nissan

Novi Nissan Leaf

Novi Nissan Leaf dolazi sa naprednom tehnologijom i efikasnijim pogonskim sklopom. U evropske prodajne salone stiže s početkom naredne godine.

Poslije nekoliko mjeseci najava konačno je predstavljena druga generacija Nissana Leafa. Već je sada očigledno da će nova generacija biti krcata savremenom tehnologijom zaduženom za sigurnost putnika i novim, znatno efikasnijim, pogonskim sklopom. Elektromotor snažan 147 KS energiju crpi iz seta baterija kapaciteta 40 kWh. Prema obećanjima fabrike to je dovoljno za autonomiju od 375 km.
Utrošena se energija može obnavljati preko standardne kućne utičnice ili preko trofaznog brzog punjača. Potpuno obnavljanje energije preko obične utičnice traje 16 h dok se za samo 40 minuta konekcije na brzi punjač obnovi 80% kapaciteta baterija.
Prema najavama kasnije će u prodaji naći verzija sa većim setom baterija čime će se autonomija produžiti na blizu 500 km.

 


Kao posebno interesantne dodatke Nissan navodi e-Pedal. Radi se o sistemu potpune kontrole kretanja vozila samo pomoću pedale gasa. Pri tome se misli na ubrzavanje, usporavanje i zaustavljanje. Naravno, standardna pedala kočnice ostaje ali samo kao nekakva sigurnosna mjera. Naime, poslije analize raznih stilova vožnje zaključeno je da će sistem e-Pedal zadovoljiti više od 90% vozača.
Manje vješte vozača obradovat će sistem ProPILOT koji pomoću 12 ultrazvučnih senzora omogućava potpuno samostalno parkiranje.
Vanjski i unutrašnji dizajn značajno su unaprijeđeni čime je dobivena potrebna svježina.
Idućeg mjeseca prodaja počinje u Japanu a do kraja godine i u SAD-u. Evropljani će se do prvih primjeraka trebati strpjeti do prvog kvartala iduće godine. 

 

Datum objave: 06/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook