Naslovna > Automobili > Land Rover > Defender > Novi potpuno električni SUV stiže 2025. godine

Land Rover Defender

Novi potpuno električni SUV stiže 2025. godine

Uprkos pozivima sa nekih strana da Land Rover ubrza dolazak potpuno električnih modela, trenutno rukovodstvo nije raspoloženo za to, s obzirom na to da kompanija ima banku narudžbi od više od 200.000 automobila – uglavnom visoke cijene - Rovers, Range Rover Sports i Defenders...

Land Rover Defender bi trebao postati potpuno električni u narednih nekoliko godina. Najnovija verzija popularnog 4x4 predstavljena je tek 2020. godine, ali je vjerovatno da će potpuno električne verzije 90, 110 i 130 stići kao dio osvježene Defender linije 2025., a automobili će doći do kupaca 2026. Taj potez će vjerovatno značiti promjenu tehnologije platforme, sa trenutne D7 Premium Lightweight Architecture na Land Roverovu naprednu novu MLA Flex platformu. MLA može podržati potpuno električne pogone, kao i motore s unutrašnjim sagorijevanjem, i već podupire nove modele kompanije Range Rover i Range Rover Sport, s potpuno električnim verzijama tih automobila od 2024.

 

 

 


Promjena platforme će doći u vrijeme kada Defender treba da se osvježi u sredini ciklusa, ali ne očekuju se velike promjene u izgledu automobila, uprkos promjeni u arhitekturi. Kao i kod Discovery Sporta kada je 2019. prešao na Land Roverovu Premium Transverse Architecture platformu kako bi omogućio veću elektrifikaciju, očekuje se da će izgled i dimenzije Defendera ostati isti. Možda će doći do nekih promjena na infotainment sistemu iznutra, sa nešto većim ekranom, ali dizajn kabine je toliko dobro prihvaćen od strane kupaca da se ne očekuje da će biti previše izmijenjen. Ipak, vjerovatno je povećanje upotrebe održivih materijala, budući da Land Rover želi povećati svoj doprinos u ovoj oblasti.

 


Tehnički detalji sestrinskog vozila Defender EV, potpuno električnog Range Rovera koji treba da se pojavi 2024. godine, tek treba da budu otkriveni, ali Land Rover insajderi sugerišu da će baterija od oko 100 kWh lako stati u MLA platformu, a cilj će biti najmanje 480 kilometara potpuno na struju.

Datum objave: 03/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook