Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Novi rekorder Goodwood staze

McMurtry Spierling

Novi rekorder Goodwood staze

Ne zna se kada se Murtry nada da će otkriti Spierling koji se može voziti po cesti, ali potencijalni kupci sada mogu rezervisati svoj na web stranici kompanije...

Automobilska kompanija McMurtry sa sjedištem u Gloucestershireu upravo je osvojila čuveni Goodwoodov događaj za uspon na brdo sa svojim potpuno električnim Spierlingom. Kompaktni hiperautomobil je uspio završiti za 39,08 sekundi - nadmašivši prethodno najbrže vrijeme Volkswagena ID.R postavljeno 2019. za 0,8 sekundi. Spierling je irski za grmljavinu i iako nije baš pravio grmljavinu uz brdo, električni pogon sa otprilike 1.000 KS dao je McMurtryjevoj kreaciji nevjerovatno ubrzanje. Utvrđeno je vrijeme od 0-100 km/h i iznosi ispod dvije sekunde, što se čini tačnim, sudeći po Goodwoodovom snimku.

 

 

 


Međutim, McMurtry Spierling nije samo moćan. Male proporcije od samo 1,1 metar visine, 3,5 metara dužine i 1,7 metara širine, zajedno sa karoserijom od karbonskih vlakana, daju mu težinu ispod 1.000 kg. Napredna aerodinamika automobila sa ventilatorom proizvodi 2.000 kg potisne sile, što mu omogućava da efikasno ugasi svu tu snagu, dok nedostatak težine znači da McMurtry cilja na domet od preko 480 km sa jednim punjenjem.

 


McMurtry je takođe tvrdio da ima planove da Spierling postane legalan automobil za puteve. Kompanija kaže da je to "možda najluđi električni automobil koji je ikada nosio registarske tablice". Zamišljamo da će brojevi proizvodnje biti ograničeni i da će cijena biti konkurentna najskupljim hiperautomobilima u prodaji. Međutim, agresivna aerodinamika može biti ublažena za drumske verzije.

Datum objave: 27/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook