Naslovna > Automobili > Ferrari > SF90 Stadale > Novi rekorder na stazi

Ferrari Stradale

Novi rekorder na stazi

Ferrarijev model SF90 Stradale postavio je prije nekoliko dana rekord u brzini vremena za prijeđen krug na najpoznatijoj stazi u SAD...

Italijanski proizvođač je pokazao da je njegov model jedan od najbržih automobila koji se nalaze u serijskoj proizvodnji. Ovo im je pošlo za rukom tokom „Ferrari racing days“ okupljanja na trkačkoj stazi u Indijanapolisu, vjerovatno najpoznatijoj američkoj stazi. Konkretno rekord je oboren 15. jula. Plug-in hibridni superautomobil uspio je prijeći krug od 3.925 kilometara za samo 1: 29.625 minuta postigavši maksimalnu brzinu od 280,9 kilometara na sat. Verzija Stradale-a koja je postavila ovaj rekord je  hibridni Stradale Assetoo Fiorano. Ova verzija je prilagođena trkama i posjeduje nekoliko unaprjeđenja u odnosu na standardni model uključujući nekoliko vanjskih komponenata izrađenih od karbonskih vlakana, ispušni sistem od titanijuma i Multimatic amortizere.

 

 

 

 

 


Stradale Assetto Fiorano takođe je bio opremljen opcionalnim gumama Michelin Pilot Sport Cup2R, kao i spojlerom od karbonskih vlakana pozadi, za dodatnih 390 kilograma potisne sile dostupne pri 250 km/h. I na kraju, ali ne najmanje važno, verzija Assetto Fiorano je 30 kilograma lakša od standardne SF90 Stradale. Na papiru, najmoćniji Ferrari trebao bi biti u stanju postići maksimalnu brzinu od 340 km/h, što znači da ima čak i više potencijala od onoga što je pokazao u Indianapolisu, ako to dopušta put. Tokom „Ferrari Racing Days-a“, SF90 Stradale Assetto Fiorano pratili su automobili iz Ferrari Challenge, XX i F1 Clienti programa.

Datum objave: 21/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook