Naslovna > Automobili > Nissan > Qashqai > Novi teaser uoči premijere ovog mjeseca

Nissan Qashqai

Novi teaser uoči premijere ovog mjeseca

Treća generacija jednog od glavnih Nissanovih aduta naročito na evropskom kontinentu, pokazaće svoje lice 18. februara sa novom tehnologijom i hibridnim sistemom...

Nissan je objavio novi teaser video kojim je potvrđen debi novog Qashqaija 18. februara ove godine. Prva generacija ovog modela itekako je pomogla popularizaciji ne samo japanskog proizvođača nego i generalno segmenta crossovera još 2007. godine. Rast u ovom sektoru znači da će Qashqai imati težak zadatak zahvaljujući brojnoj konkurenciji, uključujući Seat Atecu, Ford Kugu, Hyundai Tucson i tako dalje. Nissan se nada da će se treća generacija popularnog crossovera pozicionirati ispred konkurencije zbog nove tehnologije, izmjene u kabini, dodatnim prostorom, te inovativnim e-Power hibridnim sistemom.

 

 


Najnoviji teaser Nissana pružio je pogled na novi devetoinčni sistem multimedije koji će dolaziti sa brojnim sistemima povezivosti, uključujući i podatke o poređenju cijena goriva, informacije o saobraćaju u realnom vremenu, kao i lociranje kamera za brzinu uz TomTom usluge. Infotainment sistemu će se pridružiti 12,3-inčni digitalni sklop instrumenata i 10,8-inčni head-up displej koji će pružati informacije o brzini i sistemima pomoći vozaču. Ostatak kabine je prepun dodatnih poboljšanja, uključujući i držače za čaše koji su postavljeni niže na centralnoj konzoli. Tu se nalazi i nova podloga za punjenje pametnih telefona koja je dizajnirana da mogu stati i najveći telefoni na tržištu.


Na početku, Qashqai će biti dostupan samo sa blagom hibridnom opcijom. 1,3-litarski turbobenzinac povezan je sa 12-voltnim električnim sistemom, koji je tu da smanji emisije CO2. Sljedeće godine Nissan će predstaviti svoj e-Power hibridni sistem koji će kombinovati 1,5-litarski  benzinski motor sa elektromotorom, ali ne na način kako to većina proizvođača radi. Ovdje, benzinac od 158 KS ne pokreće točkove direktno, već umjesto toga puni bateriju koja napaja elektromotor koji proizvodi 190 KS i 330 Nm obrtnog momenta. U Nissanu vjeruju da će ovaj princip rada donijeti nekoliko prednosti, uključujući i instant odziv gasa kojeg će Qashqai imati. Pored toga, očekuje se i još bolja ekonomičnost goriva.

Datum objave: 05/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook