Naslovna > Vijesti > Novi XC90 voz za spas

Volvo

Novi XC90 voz za spas

Koliko je novi XC90 važan za Volvo najbolje ilustruje izjava izvršnog direktora kompanije koji je rekao da je ovaj automobil možda poslednja nada za spas kompanije

Nakon niza teaser fotografija Volvo je konačno pokazao novi XC90 koji izgledom osvaja na prvi pogled. Iako se očekivalo da će dizajnerski novi model biti naslonjen na aktuelni, to se nije desilo. XC90 nudi neke nove detalje na vanjštini.

 

Sa prednje strane vozila primećujemo veoma atraktivna prednja svetla koja karakterišu „Thor’s Hammer“ LED svetla za dnevnu vožnju kao i veliku hromiranu rešetku motora. Zanimljivo je da su svjetla za maglu spuštena dosta nisko, a aluminijski umetci      obezbjeđuju izgled koji ukazuje na višu klasu. Ako vozilo pogledamo s boka jasno ćemo vidjeti čiste linije koje su tu da dominiraju, a uz njih u prvi plan idu velike staklene površine, te 22-inčni točkovi. Iako se nije očekivalo Volvo je za novi XC90 obezbjedio i nova zadnja svjetla, koja su bila zaštitni znak aktuelnog modela. Sada su te svjetlosne sekcije oštrije i modernije. Uz to XC90 je sada dobio i krovni spojler a u zavisnosti od verzije dostupne će biti i dvostruke izduvne cijevi.

 


Kada je u pitanju unutrašnjost nju smo upoznali preko teaser fotografija još u maju mjesecu. Radi se o čistom minimalizmu, jer je Volvo izbacio sve prekidače i tipke, a većina funkcija se obavlja preko displeja osjetljivog na dodir. Kabina može da primi sedam osoba i posjeduje četvorozonski klima uređaj kao i Bowers & Wilkins zvuči sistem sa 19 zvučnika snage 1400W. Sistemi i pomagala u XC90 su zadnji plodovi poznate Volvo tehnologije. Tako se među njima mogu naći automatske kočnice, detektovanje prepreka, kontrole koje upozoravaju vozača, sistem za zadržavane vozila u svojoj traci, informacije o znacima na putu, informacije o mrtvom uglu, detektovanje pešaka u mraku itd.
Uz predstavljanje ovog modela Volvo je posebno naglasio činjenicu da se radi o ekološki najprihvatljivijem vozilu u klasi, s obzirom da je opremljeno novim E-Drive motorima, koji su izuzetno učinkoviti ali i ekološki orjentisani. Tako  će se u ponudi naći twin-turbopunjeni D5 motor koji razvija 225 KS  i 470Nm obrtnog momenta, i omogućava vozilu da troši 6.0 l /100km, dok D4 sa 190 KS snage i 400Nm momenta troši 5.0 l /100km.

 

 

Boje benzinaca u gami branit će T6 turbopunjeni agregat sa 320 KS i 400 Nm obrtnog momenta.  Za one željne manje snage tu je T5 agregat sa 254 KS i 350 Nm obrtnog momenta. XC90 je također dobio i T8 plug in hibirdni izdanak koji karakteriše 2.0-litarski turbopunjeni i superpunjeni četvorocilindarski motor koji pokreće prednje točkove i 80 KS električni motor koji pokreće zadnju osovinu. Ovaj model razvija 400 KS snage i 64 2Nm obrtnog momenta i može da pređe 40 km samo na električnu energiju. Prodaja novog Volva XC90 se očekuje krajem ove godine, a iz kompanije će uskoro obavjestiti potencijalne kupce na eksluzivnu prvu ediciju ovog modela, koja će brojati 1927 jedinica čija će narudžba biti moguća isključivo putem interneta.

Datum objave: 27/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook