Naslovna > Auto moto sport > Objavljen dokumentarac o legendarnoj snowboarderki

The Spark Within

Objavljen dokumentarac o legendarnoj snowboarderki

Austrijanka Anna Gasser je u protekloj deceniji zauvijek promijenila lice ženskog snowboardinga, pomjerajući granice i osmišljavajući trikove za buduće generacije snowboardera. Dokumentarac „The Spark Within“ prati njeno uzbudljivo putovanje...

Nakon što je u dobi od 18 godina odlučila da obećavajuću karijeru gimnastičarke zamjeni snowboardingom, Gasser je izrasla u jednu od najboljih svjetskih takmičarki u zimskim sportovima. Bila je prva snowboarderka koja je 2013. godine izvela trik cab double cork 900 kicker (dvostruki salto unazad s pola okreta), ostavivši neizbrisiv trag u ovom sportu u usponu. Srebro u disciplini Slopestyle na FIS Svjetskom prvenstvu u snowboardu 2015 u Kreischbergu pratilo je zlato u disciplini Big Air dvije godine kasnije u Sierra Nevadi, uz zlatne, srebrne i bronzane medalje na zimskim X Games.

 

 

 

 

 

 

Još jedno zlato na zimskim X Games 2018 u Aspenu prethodilo je najsjajnijem odličju u Big Airu na najvećoj sportskoj manifestaciji na planeti, Olimpijadi u Pyeongchangu. No, kako novi dokumentarni film „The Spark Within“ (unutarnja iskra) pokazuje, za djevojku iz Villacha nije sve bilo jednostavno. Dokumentarac takođe prikazuje kako su joj uticaj najbližih prijatelja i učenje iz povreda pomoglida se ponovo digne zahvaljujući njenoj „unutarnjoj iskri“, glavnom pokretaču na njenom putovanju. Sniman tri godine, novi film počinje scenama sazimskih X Games 2020 u Aspenu, dok pokušava izvesti prvi cab triple underflip (trostruki salto) na takmičenju žena. Tri puta je bezuspješno pokušala i tri puta doživjela nezgodan pad.No, kako je uočioi komentator, na djelu smo vidjeli „ratnicu“ koja uči iz svojih iskustava, vizualizira i preuzima samo proračunaterizike. To je, po riječima njenog partnera Clemensa Millauera - takođe profesionalnog snowboardera - jedna od njenih najvećih snaga. Gasser je dobitnica priznanja kao što su prestižna ESPY nagrada, naslov Austrijske sportistkinje godinete Snowboarderke godine po izboru magazina Transworld Skateboarding. Trenutno je na vrhuncu karijere, a njen fantastični cab double cork 1080, kojim je prije tri godine osvojila olimpijsko zlato, osigurao joj je mjesto u historiji snowboardinga i zacementirao njeno nasljeđe. „Nevjerovatno sam ponosna što konačno mogu predstaviti film. Sjajno je što mogu predstaviti sport koji mi je tako mnogo dao, iz moje perspektive“, otkrila je 30-godišnja Austrijanka. „Anna, onakva kakva jeste, će imati izuzetno snažan uticaj na budućnost ženskog snowboardinga“, rekla je američka snowboard legenda Kelly Clark.

 

Datum objave: 18/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook